Hlavní obsah

Evropský Wu-chan. V Itálii skončilo v karanténě 16 milionů lidí

Foto: Profimedia.cz

Milán, ve kterém žije přes milion lidí, je od neděle v karanténě.

Reklama

Italský premiér v noci na neděli vyhlásil obří karanténu pro sever Itálie. V izolaci skončili lidé, kteří žijí v postiženém regionu Lombardie (který se skládá z 12 provincií) a v dalších 14 provinciích. Opatření se dotklo přibližně 16 milionů lidí.

Článek

Téměř šest tisíc nakažených a 233 obětí. Itálii koronavirus sužuje nejvíce z evropských zemí. Tamní vláda se tak rozhodla pro mimořádné opatření. Vládní vyhláška od neděle zakazuje přesun lidí do a z rozlehlé oblasti na severu Itálie. Opatření se dotýká milionů lidí a měst jako Benátky nebo Milán.

Doposud bylo v karanténě 50 tisíc lidí na severu země.

„Chceme našim občanům garantovat zdraví. Chápeme, že toto opatření vyžaduje jisté oběti, někde menší, jinde větší,“ sdělil v neděli premiér Giuseppe Conte.

Ještě před tím, než skončila oblast na severu Itálie pod zámkem, se z ní někteří obyvatelé snažili uprchnout. Na sociálních sítích se objevily záběry, na kterých se lidé snaží v rychlosti najít vlak do bezpečí.

Karanténa má trvat nejméně do 3. dubna, tedy zhruba měsíc.

Co se nesmí?

Lidé v izolaci se nesmí shromažďovat, nesmí chodit do kostela, na svatby i pohřby.

Visačka „zavřeno“ je na dveřích kin, divadel, nočních klubů, posiloven, plaveckých bazénů, zavřená jsou také muzea nebo lyžařské areály. Sportovní klání se v Itálii odehrají bez diváků, fotbalové zápasy se zřejmě odloží.

Čtrnáct uzavřených provincií mimo Lombardii

Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia, Rimini, Pesaro a Urbino, Alessandria, Asti, Novara, Verbano-Cusio-Ossola, Vercelli, Padova, Treviso, Benátky.

Restaurace a kavárny zůstávají zatím otevřené. Otevírací doba je ale pro všechny fixní, od 6 ráno do 6 večer. Hosté musí navíc sedět alespoň metr od sebe.

Tomu, kdo se nebude zdržovat poblíž svého domova a pokusí se opustit karanténu, hrozí až tříměsíční vězení.

Reklama

Doporučované