Hlavní obsah

Dcera bývalého majitele OKD se vydala na vlastní dráhu

Foto: Seznam Zprávy

Investorka Simona Otavová.

Reklama

Investorka Simona Otavová začala po nuceném odchodu z holdingu MTX, jedné největších průmyslových skupin v Česku, investovat do nemovitostí. Chystá i vlastní development.

Článek

Simona Otavová, dcera jednoho z nejvýraznějších polistopadových kapitalistů Petra Otavy staršího, před pěti lety začala nové podnikání. V roce 2016 opustila skupinu MTX, kterou nyní stoprocentně ovládá její bratr Petr Otava mladší. Za svůj podíl si tehdy odnesla vyšší stovky milionů korun.

„Zaměřuji se na luxusní čtvrti v Praze, ale investuji také do středního segmentu, jako jsou rezidenční projekty na okraji Prahy nebo v jeho okolí,“ říká ve svém vůbec prvním rozhovoru Simona Otavová.

V srpnu jste kapitálově vstoupila do realitní kanceláře Lexxus. Co si od akvizice slibujete?

Tuto příležitost jsem vyhodnotila jako velmi atraktivní a rozvojovou. Především jsem získala vstup do společnosti s více než 28letou tradicí, s dominantním postavením na pražském trhu rezidenčních nemovitostí a také s profesionálním zázemím a komplexními službami pro developery. Tato akvizice mi umožňuje být v denním kontaktu s trhem a v rámci investování přináší řadu zajímavých synergických efektů.

Podnikání v nemovitostech považuji za velmi pozitivní byznys, který je spojený s rodinnými investicemi. Pomáháme lidem najít jejich domovy, což bývá často velmi emotivní proces. Emoce však do života patří, stejně tak jako nákup nemovitostí, které jsou investicí do naší budoucnosti.

V roce 2016 jste prodala svůj podíl v průmyslovém holdingu MTX, který patří k největším v Česku. Pojí vás ještě nějaké vztahy se skupinou, kterou nyní ovládá váš bratr Petr Otava?

Nepředpokládala jsem, že nebudu v odkazu svého otce pokračovat. Naopak jsem si přála společnou firmu rozvíjet. Lze říct, že otec mě směroval a angažoval ve svých firmách hned zpočátku mé kariéry, budoval rodinnou firmu. S jeho skupinou jsem byla spjata téměř šestnáct let.

Jeho nečekaná smrt bez závěti pak rozdělila obchodní podíly v zákonném poměru. Já a bratr jsme zdědili 1/6 podíl, matka zbývající 4/6. Matka svůj podíl v plné výši převedla na bratra, aniž by vůči mně došlo k jakékoliv kompenzaci. Poté, co jsem byla nedůstojným způsobem vytěsněna z řídící struktury, jsem se rozhodla ze své majetkové účasti vystoupit, čímž jsem ukončila veškeré vazby s holdingem MTX.

Věděla jste hned, že se chcete věnovat nemovitostem?

Hledala jsem nový směr podnikání. Vzala jsem to jako příležitost prosadit se mimo rodinný byznys. Zvažovala jsem v té době některé akviziční možnosti, které jsem následně vyhodnotila jako neperspektivní.

Postupně jsem investovala do rezidenčních nemovitostí v prestižních lokalitách v Praze a ve španělské Marbelle, realizovala jsem nákup komerční nemovitosti (v roce 2018 Otavová koupila sídlo Ředitelství silnic a dálnic, pozn. red). Získala jsem řadu zkušeností v oblasti nájmů či rekonstrukcí až po příležitost investovat v rámci developerských projektů. Počátkem letošního roku pak přišla nabídka na kapitálový vstup do společnosti Lexxus.

Simona Otavová

  • investorka do nemovitostí a spolumajitelka kanceláře Lexxus
  • dcera zesnulého zakladatele průmyslové skupiny MTX Petra Otavy staršího
  • z rodinné firmy odešla v roce 2016

Na jaký typ nemovitostí se chcete soustředit?

Při investování do nemovitostí pro mě hraje významnou roli lokalita. Zaměřuji se na luxusní čtvrti v Praze, ale investuji také do středního segmentu, jako jsou rezidenční projekty na okraji Prahy nebo v jejím okolí. I přestože se v současné době výnosnost nákupu investičních nemovitostí zejména v Praze snižuje, jejich hodnota stále kontinuálně narůstá.

Věřím trhu rezidenčních nemovitostí a věří mu i banky, které dávají obrovskou podporu ve formě poskytnutých hypoték. Vidíme denně velkou chuť lidí investovat, a především touhu vlastnit nemovitosti. Velmi atraktivní jsou také nájemní developerské projekty, což dokládá aktuální rostoucí zájem investorů a realitních fondů o tento typ developmentu. Do budoucna se dá očekávat postupná změna poměru vlastního a nájemního bydlení. Vlivem růstu prodejních cen tak budou lidé nuceni čím dál tím více nájemní bydlení využívat.

Chystáte také vlastní investice v developmentu?

Ano, v současné době vyhodnocuji několik zajímavých developerských projektů v Praze a v okolních městech. Tyto projekty jsou nyní v počáteční fázi přípravy.

Investujete i ve španělské Marbelle, kde začal development váš otec. Chystáte se v něm také pokračovat?

K tomuto místu jsem si vytvořila osobní vazbu spojenou s mým otcem. Přestože jsem v Marbelle v posledních letech investovala do luxusních nemovitostí, soustředím se převážně na byznys v Praze a jeho okolí.

Investujete i mimo nemovitosti?

Nemovitosti tvoří převážnou část mého majetkového portfolia. Realizuji řadu finančních investic, mezi které patří především akcie a dále podíly ve fondech, korporátní dluhopisy v investičních bankách. Disponuji poměrně vysokou krátkodobou likviditou, díky níž jsem připravena reagovat rychle na nové investiční příležitosti.

Reklama

Doporučované