Hlavní obsah

Svět ho obdivoval, dcera o něm napsala zdrcující knihu. Zpověď Radka Jaroše

Dcera dlouho nechápala, proč dělám to, co dělám. Jak se s tím horolezec Radek Jaroš vyrovnal?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Dnes je celosvětově respektovaným horolezcem, jedním z hrstky lidí, kteří zdolali všechny osmitisícové vrcholy.

Článek

S lezením začínal až v osmnácti letech. "Ne všechno v bývalém režimu bylo špatně a já měl štěstí, že jsem se v tom propracovaném systému lezeckých tříd prakticky za rok dostal až na tu nejvyšší, nade mnou už byl jen mistr sportu,“ vzpomíná dnes Radek Jaroš, jedna z legend českého lezení. "Bylo to ale tím, že jsem měl dobrou průpravu z jiných sportů, vždycky jsem hodně sportoval,“ říká.

Už v první polovině devadesátých let dostal nabídku zúčastnit se expedice na Mount Everest. „Bylo to pro mě tehdy jako sci-fi. Zároveň jsem dostal obrovskou školu, šel jsem s italským horolezcem Stefanim, který také zkompletoval Korunu Himálaje. Tehdy měl už jedenáct vrcholů, já se pokoušel o první. Neuspěli jsme, ale já si uvědomil, že jsem fyzicky stačil jednomu z nejlepších lezců světa, ostatní kluci vždy zůstali několik hodin za námi. To mě hrozně nakoplo,“ vzpomíná česká horolezecká legenda na své začátky.

Mám štěstí, že se můžu živit tím, co miluji, říká horolezec Radek Jaroš:

Horolezec Radek JarošVideo: Seznam Zprávy

Celý horolezecký svět jej obdivoval za to, jak zdolává jeden vrchol za druhým, rodina ale měla občas smíšené pocity. Maminka v rozhovoru prozradila, že se musela naučit nebát se o svého syna. Dcera Andrea vydala knihu Hory, má panenko, ve které se otevřeně přiznává k tomu, že naprosto nerozumí životnímu stylu svého táty. „Bylo jí tehdy 18 a vůbec mě nešetřila,“ říká Radek Jaroš s úsměvem. „O pár let později jsem ji ale vzal do Nepálu a byla nadšená, chodila jako v Jiříkově vidění. Také musela zdědit nějaké geny, protože jsme stoupali takovým tempem, že by to každého jiného člověka spolehlivě zabilo,“ popisuje hrdě společné rodinné dobrodružství.

Jak jeho dobrodružný život poznamenal rodinné vztahy? Musí být člověk trochu sobec, aby dosáhl úspěchu? Celý rozhovor s Radkem Jarošem z cyklu Intimní zpovědi najdete ve videu u tohoto článku.

Pořad Intimní zpovědi vysílá Televize Seznam každé úterý od 20:30

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Sledujte Televizi Seznam i na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované