Hlavní obsah

Dcera novozélandské premiérky se bude od dětství učit anglicky i maorsky

Novozélandská premiérka v červnu porodila svou první dceru.Video: Reuters

 

Reklama

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová dala dceři, která se narodila v červnu, maorské prostřední jméno Te Aroha. To odkazuje ke vřelosti, kterou maorská komunita rodině prokázala.

Článek

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová uvedla, že se její dcera Neve bude od narození učit vedle angličtiny i maorštinu. „Zatím jsme se ale nerozhodli, jak to uděláme. Je to oficiální jazyk, pomáhá to také porozumět maorské kultuře,“ řekla Ardernová.

Předsedkyně vlády se tento týden vrátila zpět do funkce. Před šesti týdny porodila dceru Neve Te Aroha Ardernovou Gayfordovou. Prostřední jméno Te Aroha pochází z maorštiny a odkazuje k vřelosti, kterou maorská komunita prokázala rodině.

Sama Ardernová se během šesti týdnů, kdy byla na mateřské dovolené, chtěla naučit maorsky. Podle svých slov na tom stále pracuje.

Podle novozélandských statistik zastoupení Maorů, kteří jsou schopni vést každodenní konverzaci v maorštině, kleslo mezi roky 1996 a 2013 o 3,7 procenta. Neoficiální údaje však naznačují, že počet nemaorských lidí hovořících maorštinou stoupá.

Nový Zéland má tři úřední jazyky - angličtinu, maorštinu a novozélandskou znakovou řeč. Vláda Ardernové chce do roku 2025 zavést maorštinu do škol.

Reklama

Související témata:

Doporučované