Hlavní obsah

Dcera Zdeňka Milera prohrála soud o Krtečka. Nesmí ho dál kreslit a musí stáhnout knížku z prodeje

Krteček.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Dcera výtvarníka Zdeňka Milera Kateřina prohrála jeden ze soudních sporů o autorská práva na kreslenou postavičku Krtečka, kterou její otec vytvořil.

Článek

Na základě pravomocného verdiktu pražského vrchního soudu musí Kateřina Milerová přestat prodávat knihu Krtek na návštěvě a dosud neprodané exempláře stáhnout z trhu. Vrchní soud tak potvrdil rozsudek středočeského krajského soudu, který odmítl platnost licence, na jejímž základě mohla Kateřina Milerová jako výtvarnice pokračovat v kreslení populární postavičky a nakládat s ní.

Žalobu na platnost licence podala správkyně Milerova dědictví Milena Fischerová.

Kateřina Milerová argumentovala tím, že jí otec, autor postavy Krtečka, poskytl před smrtí licenci. Fischerová platnost licence zpochybňovala. Už dříve jí vyhověl středočeský krajský soud. Proti jeho verdiktu se ale Kateřina Milerová odvolala právě k vrchnímu soudu.

Nejde o jediný soudní spor o postavu Krtečka. Další vede Fischerová s vnučkou Zdeňka Milera Karolínou. Ta poskytuje licence k použití postavy Krtečka na základě smlouvy, kterou uzavřela se svým dědečkem před jeho smrtí.

Smlouvu označil v minulosti za neplatnou Městský soud v Praze. Karolína Milerová se také odvolala. A i tento spor měl dnes Vrchní soud v Praze rozhodovat. Jednání ale zrušil.

Paradoxem je, že správkyně dědictví po Zdeňku Milerovi Milena Fischerová ve sporech s jeho dcerou a vnučkou zastupuje také jejich zájmy. Uvedené ženy rovněž soudy v minulosti opakovaně vyzývaly, aby se vzájemně dohodly. Tyto výzvy ale byly neúspěšné.

Reklama

Související témata:

Doporučované