Hlavní obsah

Dealeři v Nizozemsku stále častěji posílají drogy běžnou poštu. Pomáhá jim dark web

Jaké množství drog skutečně putuje z Nizozemska poštou, úřady netuší.Video: Marek Martinovský, Wikimedia, Shutterstock.com

 

Reklama

Nárůst uživatelů tzv. „dark webu“ může za růst obchodu s drogami prostřednictvím běžné pošty, a to především z Nizozemska. Informoval o tom britský server Guardian. Právě Nizozemsko platí za jednoho z největších producentů syntetických drog na světě.

Článek

Nizozemské celní úřady varovaly před prudkým nárůstem případů, kdy se podařilo zajistit drogy v poštovních zásilkách. Podle nich to značí rostoucí popularitu tohoto způsobu obchodování s nelegálními látkami.

Podle Guardianu také roste množství drog, které se v balíčcích nachází. Ještě v roce 2016 zajistily úřady zhruba 137 kilogramů takových drog. Loni se toto množství více než ztrojnásobilo na 460 kilogramů. Podle úřadů je to však jen špička ledovce a množství drog putujících poštou je mnohonásobně větší.

Aby mohly úřady zásilku prohledat, musejí nejprve scannery zachytit podezřelou obálku či balíček. Od úřadů si pak musejí vyžádat povolení k jejímu otevření.

„Sledujeme nárůst u všech syntetických drog. Zdaleka nejvíce však zásilky adresované z Nizozemska mimo Evropskou unii obsahují extázi a amfetamin,“ říká Kim Kuipersová z nizozemské celní správy.

Nizozemské podsvětí je jedním z největších producentů a vývozců syntetických drog. Ty zpravidla vyvážejí přes lodní či silniční nákladní dopravu. Právě zásilky skrze běžnou poštu však v posledních letech rostou. Hlavními příjemci mimo Evropu jsou pak Spojené státy, Austrálie a Nový Zéland.

Na tzv. dark webu si pak zásilku mohou objednat. Dark web označuje část internetu, resp. webové stránky, které se nacházejí na šifrované síti a skrze běžný vyhledávač nejsou k nalezení. V posledních letech podle deníku protidrogové policejní útvary zaměřují svou činnost právě na dark web.

Příliš liberální Nizozemsko?

Jen v USA, Kanadě a Evropě zajistila policie ve spojitosti s „temným webem“ přes 300 kilo drog, 51 střelných zbraní a přes 154 milionů korun z onlinových účtů. V souvislosti s tím také zadržela 61 osob. Americké a australské úřady také oznámily, že poštovním zásilkám z Nizozemska věnují zvláštní pozornost.

„Je těžké odhadnout, o jak velký problém jde. (Na dark webu) operují anonymně. Zároveň nelze kontrolovat tak velké množství pošty,“ líčí rozsah poštovního obchodu s drogami Neetlje Keerisová z nizozemského státního zastupitelství.

Holandská policie také loni vydala prohlášení, že Nizozemsko začíná připomínat „narkostát“, protože bezpečnostní složky nejsou schopné bojovat s nárůstem organizovaného zločinu. Podle kritiků jde také o projev tolerantní politiky Nizozemí vůči obchodu s marihuanou a legální prostitucí.

Drogové laboratoře v Holandsku se nacházejí podle Guardianu především na jihu země a provozují je gangy Maročanů, kteří se také podílejí na obchodu s konopím. Polovina kokainu, který se dostane do Evropy, pak podle Europolu pochází z přístavu Rotterdam.

Reklama

Doporučované