Hlavní obsah

Debata: Jsme v EU puberťáci jako Maďaři, oni jsou ale ambicióznější

Podívejte se na celou debatu Seznam Zpráv o současném stavu Evropské unie.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Jak pandemie koronaviru ovlivní budoucnost Evropské unie? Neselhala Unie v prvních týdnech pandemie? Na téma debatovali odborníci, politici i novináři na pozvání Seznam Zpráv.

Článek

„Potřebujeme silnou Evropu,“ řekla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová během projevu o stavu Unie, který každoročně pronášejí předsedové a předsedkyně EK. Potřebuje „Evropa“ ještě více „Evropy“? Co znamená pojem „silná Evropa“?

Diskutovali europoslanci Dita Charanzová (ANO) a Luděk Niedermayer (TOP 09), socioložka Paulína Tabery, novinářka Kateřina Šafaříková, ekonom Martin Slaný a viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar.

„Pro mě je více Evropy vnitřní trh. Ale také vnější hranice. Tam více Evropy potřebujeme. Viděli jsme to i během migrační krize,“ přemýšlel nad spojením „více Evropy“ Radek Špicar. „Evropa v posledních deseti letech spíše oslabuje než posiluje,“ oponoval ekonom Martin Slaný.

Jaká byla letošní debata o stavu Unie?Video: Evropský parlament, AP, Seznam Zprávy, Eva Soukeníková

„Nebojme se výzvy, které překračují hranice členských států, řešit společně,“ vyzval europoslanec Luděk Niedermayer. Evropa totiž není jen o vnitřních záležitostech. Letošní rok je vedle koronavirové pandemie turbulentní i na mezinárodní a diplomatické úrovni, ať už se jedná o události v Bělorusku a na Blízkém východě, nebo třeba o prezidentské volby v USA.

Koronakrize

„Krize není u konce,“ řekla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová během projevu v polovině září. Zároveň připomněla, že Komise schválila systém půjček a fondů, ze kterých by Unie měla svým členským státům rozdat 750 miliard eur (asi 20 bilionů korun). Na ty si ale chce vypůjčit na finančních trzích.

Ještě předtím, než EK představila plán na obnovu, nejen v české společnosti vyvstávaly otázky: Kde je a kde byla EU, když nastala krize? Očekává se od Unie řešení? Kde je Unie, když ji potřebujeme?

Data: Co pro Čechy znamená EU?

„Pro mě bylo velké zklamání, že ministři zdravotnictví se na začátku roku dohodli, že koronavirus nebude problém a nebudeme tedy koordinovat kroky,“ zmínil zásadní chyby ze začátku pandemie koronaviru europoslanec Niedermayer.

„Evropská komise prostřednictvím Centra pro detekování a prevenci se na konci února ptala a chtěla pomoci s koordinací a nákupem zdravotnických materiálů – členské země řekly, že není zájem,“ přidala se i novinářka týdeníku Respekt Kateřina Šafaříková.

Data: Jak Češi hodnotili práci institucí?

Silné Česko?

Jak tedy Češi vnímají roli Evropské unie během krize a nyní? Kde si vlastně jako Češi stojíme v EU? „Máme občanku, už nejme zelenáči, pár věcí se nám povedlo, umíme dělat dobré aliance, ale musíme ještě nabrat zkušenosti, abychom se stali opravdu dospělými,“ pomáhá si metaforou europoslankyně Charanzová, která kandidovala za hnutí ANO s heslem „Silné Česko“.

„Maďarsko je ještě stejný puberťák, jako jsme my. Nemáme ale takovou ambici,“ oponovala Charanzové novinářka Šafaříková, která kritizovala český nezájem o proaktivní přístup být u všech důležitých jednání.

Na celou debatu Seznam Zpráv se podívejte ve videu nahoře.

Reklama

Doporučované