Hlavní obsah

Děčín chce přesunout K-centrum pro drogově závislé, nejspíš do svého objektu

Ilustrační foto.

Reklama

Děčín chce přesunout kontaktní centrum pro drogově závislé. Teď sídlí v prostorách soukromníka, v budoucnu by mohlo být v budově vlastněné městem, aby měla radnice možnost službu lépe kontrolovat.

Článek

Předmětem činnosti K-centra je především ochrana veřejnosti před dopady užívání návykových látek. Nabízí výměnu injekčních setů, zdravotní ošetření či testování na přenosné nemoci, klienti mají také možnost v prostorách centra vykonat osobní hygienu. Tím vším se minimalizují rizika šíření závažných přenosných onemocnění, jako je žloutenka typu C. Další aktivitou centra je poradenství, jehož cílem je vedení klientů podle míry jejich závislosti k bezpečnějšímu způsobu užívání návykových látek a u motivovanějších klientů k nástupu do léčby. Poradenství není určeno jen samotným závislým, ale také jejich blízkým, kteří jsou jejich způsobem života zasaženi. Rodiče, sourozenci, partneři či přátelé se do centra mohou přijít poradit, jak postupovat, jaké mají možnosti i jak mohou ochránit sami sebe. Terénní pracovníci pravidelně dojíždějí také do České Kamenice, Benešova nad Ploučnicí a Jílového.

K-centrum sídlí v Teplické ulici v Podmoklech, naproti je domov dětí a mládeže, což je také jedním z důvodů, proč chce město službu přesunout. „Už celkové klima, které vyvolalo občanské povědomí, a určitě skreslené, o tom, jak K-centrum funguje,“ zdůvodnila přesun centra náměstkyně primátora pro sociální věci Anna Lehká (Volba pro Děčín). Právě v okolí Teplické ulice je podle ní největší problém jak s narkomany, tak s aktivitami, které s drogami souvisí. K-centrum se tak nejspíš jen přesune do jiné ulice, blíže centru Podmokel.

Kvůli neutěšené situaci v Podmoklech podala Lehká za město trestní oznámení na neznámého pachatele z důvodného podezření nedovolené výroby omamných a psychotropních látek a jejich přechovávání. Mluvčí policie Daniel Vítek potvrdil, že se v lokalitě policie skutečně setkává s případy trestné činnosti související s drogovou problematikou ve větší míře než v jiných částech města.

Vedoucí centra Martin Peč se zachováním K-centra ve stejné lokalitě souhlasí. „Hledáme nějaké možnosti, abychom zůstali v místě, kde ta potíž je největší,“ řekl ČTK. Přesun centra řeší město také s městskou policií. V jednání jsou podle jejího ředitele Marcela Horáka prostory patřící magistrátu, v nichž sídlí právě i strážníci. „Chceme, aby to bylo víc pod kontrolou,“ řekl ČTK Horák.

Kontaktní centrum v Děčíně vzniklo v 90. letech letech minulého století. Loni službu vyhledalo 273 klientů, terénní pracovníci docházeli za 138 klienty. Za loňský rok jim vyměnili 86.922 injekčních setů, v rámci terénního programu 22.684. Peníze na fungování centra větší měrou zajišťují ministerstvo práce a sociální věcí a Ústecký kraje. V roce 2020 dosahovaly náklady na provoz centra 2,4 milionu korun, terénní služby vyšly na 3,2 milionu korun. Finanční spoluúčast města je kolem 36 procent, na terénní služby asi 16 procent z celkových nákladů.

Reklama

Související témata:

Doporučované