Hlavní obsah

Dědka dohnal „protibabišovský” zákon. Starostům dá o 7 milionů méně, než chtěl

Podnikatel Dalibor Dědek nemůže darovat hnutí STAN 10 milionů.Video: Aleš Černý

 

Reklama

Dalibor Dědek nemůže darovat svému hnutí STAN deset milionů korun, jak původně slíbil. Porušil by tím zákon.

Článek

Jablonecký byznysmen Dalibor Dědek je v politice oficiálně teprve pár dní, ale už stačil narazit na komplikace, které přinesla nová pravidla pro volební kampaně. Hnutí STAN, za které zvažuje kandidaturu, nemůže darovat tolik peněz, kolik by chtěl.

„V tuto chvíli jsme domluveni, že hnutí pošlu 10 milionů korun. Bude-li potřeba, tak jich pošlu víc,” uvedl majitel firmy Jablotron kupříkladu pro Aktuálně.cz.

To ale nepůjde. Nikoli proto, že by na to Dědek, jehož jmění časopis Forbes odhaduje na 4,9 miliardy korun, neměl. Novela zákona o politických stranách (konkrétně § 18 odst. 2 zákona č. 302/2016 Sb.) však zapovídá, aby jedna osoba darovala za rok straně či hnutí více než tři miliony korun.

Opatření bylo jednou z řady reakcí na nástup Andreje Babiše, který před minulými sněmovními volbami podpořil své hnutí ANO desítkami milionů korun prostřednictvím darů a bezúročných půjček.

Několik současných poslanců STAN u schvalování tohoto zákona loni v červnu bylo. Stejně jako jejich kolegové z TOP 09 se zdrželi hlasování.

Dědek: O pravidlu jsem nevěděl

Sám Dědek při upozornění Seznam Zpráv na komplikace jeho plánů uvedl, že o zákonném omezení zprvu nevěděl, ale záhy to zjistil. „Nebylo to tak, že bych to chtěl nějakým způsobem obcházet,” říká Dalibor Dědek.

Jak se s omezením na výši daru hodlá vyrovnat a zda to podle něj nemůže ohrozit financování kampaně STAN, se dozvíte v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované