Hlavní obsah

Defenzivní speciál Fantasy. Angličan hledá ty nejperspektivnější beky

Foto: Profimedia.cz

Gólová radost hráčů Chelsea. Zleva obránci César Azpilicueta, Thiago Silva a útočník Romelu Lukaku. Budou se Blues radovat i v sobotu?

Reklama

Premier League vyhlíží už 6. ligové kolo, ve kterém diváky čeká hotová smršť atraktivních zápasů a hráče Fantasy League spousta nervů. Kterých obránců se držet v dalších kolech a jak se vydat proti proudu? Angličan ladí strategii.

Článek

Soutěž podcastu Angličan ve virtuální hře Fantasy Premier League je v plném proudu. Vstup do naší ligy, v níž aktuálně evidujeme téměř čtyři tisíce nadšenců, je pro všechny zájemce přes tento odkaz stále otevřený, velice snadný a hlavně zcela bezplatný. Celkový vítěz se může těšit na letecký zájezd do Anglie ve společnosti Jiřího Hoška, autora podcastu Angličan. Každý týden navíc hrajeme o hodnotné ceny.

Foto: Seznam Zprávy

Už hrajete Fantasy s Angličanem?

Pojďme si shrnout ta nejskloňovanější jména, která vinou zranění či karetních trestů do bojů šestého kola nezasáhnou. Anebo se naopak vracejí.

Antonio se vrací, Bielsa sčítá ztráty

Michail Antonio (7,9 milionů liber), ofenzivní tahoun West Hamu United, je po své týdenní karetní stopce zpátky ve hře, což přimělo téměř půl milionu Fantasy manažerů k jeho nákupu. Jamajský koncový hráč vyhlíží společně se svými českými spoluhráči Tomášem Součkem (5,9 milionů liber), Vladimírem Coufalem (5 milionů liber) a Alexem Králem (4,5 milionů liber) sobotní výjezd do Leedsu, kde West Ham United čeká významně oslabený soupeř.

Leeds vedený trenérem Bielsou se zmítá uprostřed personální krize. Argentinský kouč nebude mít vinou zranění k dispozici svého stěžejního útočníka Patricka Bamforda (8 milionů liber) a kvůli disciplinárnímu trestu za nešťastný zákrok na Harveyho Elliotta ani obránce Pascala Struijka (4,4 milionů liber). Otazník visí nad starty Raphinhy, kreativního mozku domácích, a také stálice na pravém kraji obrany Lukea Aylinga (4,5 milionů liber), které trápí zdravotní stav.

Duel mezi posílenými hosty a oslabeným Leedsem, který se díky svéráznému přístupu náročného kouče Bielsy bude navzdory krizi snažit svého soupeře přeběhat, by mohl divákům nabídnout atraktivní podívanou okořeněnou větším počtem vstřelených branek. I ve své nejsilnější sestavě totiž hráči Leedsu během svých útočných výpadů tradičně nechávají v obraně volná okénka. „The Peacocks“ v letošní sezoně svými nepřesnostmi v přechodové fázi „rozdali“ soupeřům vůbec nejvíce šancí k úderu z rychlého protiútoku.

S vysokou pravděpodobností v průběhu kola neuvidíme ani celou řadu dalších borců, jejichž jména by žádnému Fantasy manažerovi rozhodně neměla uniknout. K dnešnímu datu je stále nejistý sobotní start Edouarda Mendyho (6 milionů liber), gólmanské jedničky Chelsea, kterou ovšem v posledním kole zdatně zastoupil Kepa Arrizabalaga (4,9 milionů liber). Divákům se vinou zranění ještě nějaký týden s určitostí nepředstaví ofenzivní duo z Evertonu Dominic Calvert Lewin (8,1 milionů liber) a Richarlison (7,5 milionů liber), ale ani klubový spoluhráč Jordan Pickford (5 milionů liber), stabilní anglická reprezentační jednička posledních sezon.

Na hřiště se v sobotu nepodívá také Callum Wilson (7,4 milionů liber), stěžejní forvard dlouhodobě nevýrazného Newcastlu United. Ještě nějakou dobu na trávníku neuvidíme běhat ani zraněného Aymerica Laporteho (5,5 milionů liber), stopera Citizens. Vysoce nepravděpodobný je i start Yvese Bissoumy (4,6 milionů liber), jehož schopnosti jsou klíčem úspěchu skvěle rozjetého mužstva Brightonu, který aktuálně okupuje čtvrtou příčku.

Kdo ubrání body?

Základní inventuru máme za sebou. A teď pojďme ke speciálnímu tématu dnešního vydání Fantasy speciálu. A tím je defenziva. Představíme si perspektivní varianty na postech krajních obránců, stoperů a v neposlední řadě i brankářů, jejichž zařazení do sestavy by se mohlo v následujících týdnech bodově vyplatit.

Největší oříšek je troufnout si predikovat, jak asi dopadne sobotní šlágr mezi Chelsea a Manchesterem City. Tým Angličana sází své virtuální prostředky na takticky bezchybný výkon domácích Blues, kteří i v aktuální sezoně dokazují, že jim pod Thomasem Tuchelem nečiní žádné potíže držet soupeře daleko od své branky a zároveň neustále hrozit ofenzivními výpady. Ať už si vyberete kohokoliv z týmu Blues, do sestavy doporučujeme zařadit Marcose Alonsa (5,8 milionů liber), který po levém kraji hřiště servíruje jeden centr za druhým, poctivě rozehrává standardní situace a díky citlivému čichu na góly se dostává pravidelně do nebezpečných prostorů. Vynikající akvizicí bude jistě i nestárnoucí Thiago Silva (5,4 milionů liber), létající Antonio Rüdiger (5,6 milionů liber) nebo spolehlivý César Azpilicueta (6 milionů liber).

Volbě Londýňanů navíc nahrává vedle aktuální formy a nesporných kvali i los, který je mezi sedmým a jedenáctým kolem Tuchelovi a spol. velmi příznivě nakloněn. Po bitvě s Manchesterem City čeká Chelsea domácí klání s nováčkem z Brentfordu, Norwich (venku), Southampton (doma), Newcastle United (venku) a Burnley (doma).

Minule jsme předložili několik variant, proč si myslíme, že to týmu Wolves začne výsledkově šlapat. Následovala domácí porážka 0:2 od výtečně organizovaného Brentfordu a po bezzubém výkonu Vlků by bylo nasnadě propadnout skepsi. Pokud jste už nad schopnostmi svěřenců Bruna Lageho definitivně zlomili hůl, vhodným a dostupným brankářem je pro následující kolo Alex McCarthy (4,5 milionů liber), jednička Southamptonu, tedy mužstva, které Wolves v neděli vyzve. Proti Vlkům hovoří nejhorší střelecká statistika v Premier League. Na druhou stranu, kdy jindy by to mohli Jiménez a spol. zlomit než v neděli proti patnáctému Southamptonu.

Pokud sháníte jiného „nízkonákladového“ brankáře, neváhejte investovat do služeb Vicenteho Guaity (4,5 milionů liber), jedničky Crystal Palace. Ten se může pochlubit průběžným druhým místem mezi brankáři v rámci získaných bonusových bodů, které mu jsou často přisuzovány na základě vysokého počtu úspěšných zákroků a přesné distribuce míče během rozehrávky.

A v Londýně ještě zůstaneme. Anglická metropole vyhlíží očekávané derby mezi Arsenalem a Tottenhamem. Hosté do zápasu nastoupí s titulem nejméně produktivního mužstva v lize na základě xG statistik (matematický algoritmus určující očekávaný počet branek na základě vypracovaných šancí), zatímco domácí se pokusí navázat na poslední dvě kola, která pro ně byla vítězná.

Podle Luďka Mádla, fotbalového experta Seznam Zpráv a dlouholetého fanouška Arsenalu, nastoupí v neděli Gunners proti Tottenhamu nejspíš s obranou ve složení: Ramsdale (4,5 milionů liber) - Takehiro Tomiyasu (4,5 milionů liber), Gabriel (5 milionů liber), Ben White (4,4 milionů liber) a Kieran Tierney (4,9 milionů liber), pokud mu to ovšem jeho zdravotní stav umožní, nad Tierneyem v tomto ohledu visí otazník.

Arsenal, jehož kádr sužovaly zdravotní trable od samého úvodu sezony, s návraty některých opor zlepšil defenzivní činnost. Gunners navíc čeká i několik zápasů s papírově slabšími mužstvy, ve kterých se budou chtít svěřenci Mikela Artety nadobro odlepit ze spodních pater tabulky.

Tým Angličana doporučuje do příštích týdnů zvážit zařazení Aarona Ramsdalea a bude-li zdráv, pak především Kierana Tierneyho, který pravidelně zásobuje své spoluhráče nebezpečnými centry. Jeho bodový potenciál a přijatelná cenovka z něho činí jednoho z nejperspektivnějších krajních beků pro další týdny. Limitují ho ale občasné zdravotní výpadky.

Jiří Hošek, autor podcastu Angličan a dlouholetý příznivec konkurenčního Tottenhamu, je toho názoru, že výsledné složení obranných řad Spurs je i dva dny před utkáním velkým otazníkem. „Co se týče složení stoperské dvojice, tam si zatím vůbec netroufám tipovat, kdo se nakonec podívá na hřiště. Nejjistější místo v základní sestavě má mezi obránci Sergio Reguillón (5,2 milionů liber),“ predikuje Jiří Hošek, kterého můžete znovu slyšet už v úterní epizodě podcastu Angličan.

Pokud jste ochotni do své obrany investovat nemalé prostředky, neváhejte vsadit na zadáky Liverpoolu, nebo-li do falešných křídel Reds. Andy Robertson (7 milionů liber) i Trent Alexander-Arnold (7,6 milionů liber) by se měli představit zpátky v základní sestavě při výjezdu na útulný stánek Brentfordu. Ačkoliv jsou domácí pro mnohé největším překvapením současného ročníku, podle papírových předpokladů by mělo jít o jasnou záležitost ve prospěch Reds.

Pokud jste milovníky překvapení a chcete se vydat proti proudu, neváhejte se vybavit dosud skálopevnou obranou Brentfordu. David Raya (4,6 milionů liber) patří k největším senzacím mezi třemi tyčemi v celé Evropě. Obrana nováčka z Londýna navíc figuruje vedle Manchesteru City a Chelsea v nejlepším defenzivním triu v rámci celé Premier League. V uplynulých pěti kolech povolila obrana Brentfordu svým soupeřům dohromady pouhých pět gólových příležitostí.

A jak jsou na tom s vyhlídkami celky jižního pobřeží, tedy Southampton a Brighton? Zejména první jmenovaní mají před sebou šňůru zápasů, ze kterých budou chtít svěřenci Ralpha Hasenhüttla nasbírat co nejvíce bodů. „Svatí“ vyhlíží duely s Wolverhamptonem, Leedsem United, Burnley, Aston Villou a Norwichem.

„Už před sezonou jsme zmiňovali, že by obránci Brightonu mohli být zajímaví z hlediska poměru cena/výkon. Nejčastěji se skloňovalo jméno Lewise Dunka. Ještě výhodněji se v tomto ohledu zatím jeví Shane Duffy (27 bodů), který stojí 4,3 miliony liber a z první desítky nejlépe bodovaných hráčů má nejnižší cenu. A ještě jedna důležitá věc k Brightonu: Do hry se po dlouhém zranění velmi brzy vrátí Tariq Lamptey (4,4), který může mít i velmi zajímavá ofenzivní čísla. V lepším průměru se pohybuje Tino Livramento ze Southamptonu (4,2 mil.). Zatím získal 15 bodů, ale pokud bude pokračovat v takových výkonech, začnou mu přiskakovat i body za asistence,“ posílá zdravici manažerům Fantasy Karel Häring, pravidelný host podcastu Angličan a šéf magazínu Football Club.

Víkend ve znamení anglické jízdy

O televizní utkání o víkendu není nouze. Hned na úvod sobotního programu (13:30) se představí v jednom šlágru šestého kola Chelsea a Manchester City. Duel dvou aspirantů na anglický titul můžete sledovat živě na stanici Premier Sport 1. Souběžně nastoupí i Manchester United, který vyzve na Old Trafford Aston Villu (Premier Sport 2). Od 16:00 na Premier Sport 1 poměří své síly Leeds United a West Ham v kádru se třemi českými Kladiváři. A v neposlední řadě uzavře sobotní smršť zápasů v 18:30 nevyzpytatelný duel, ve kterém nováček z Brentfordu zkusí překvapit v domácím prostředí favorizovaný Liverpool (Premier Sport 1).

Anglická neděle startuje až v 15:00, když Southampton vyzve trápící se Wolves. Jako hlavní chod by mělo v neděli divákům důstojně posloužit tradičně vyhrocené severolondýnské derby mezi odvěkými rivaly Arsenalem a Tottenhamem, které můžete zhlédnout na Premier Sport 1 od 17:30. V pondělí ve 21:00 zakončí 6. kolo dohrávka mezi Crystal Palace a Brightonem (Premier Sport 1). V úterý se pak můžete těšit na speciální vydání podcastu Angličan s utajovaným hostem a Jiřím Hoškem zpět na značkách.

Uzávěrka Fantasy je pevně stanovena na zítřejších 12:00. Tým Angličana přeje všem manažerům hodně štěstí, pevné nervy a hlavně příjemnou zábavu.

Reklama

Související témata:

Doporučované