Hlavní obsah

Definice souseda? Kretén, říká David Černý. Vezme vás do továrny na umění

O kulturním centru MeetFactory se zakladatelem Davidem Černým a s rezidentní autorkou Petrou Hůlovou.Video: Tereza Willoughby, Seznam Zprávy

 

Reklama

Smíchovská MeetFactory jako mezinárodní centrum pro živé umění nabízí návštěvníkům i tvůrcům netušené možnosti. Provedl nás jimi přímo zakladatel David Černý spolu se spisovatelkou Petrou Hůlovou.

Článek

„Hlavním důvodem, proč jsem MeetFactory zakládal, byla takzvaná rezidence. V ateliérech tady nad námi pracují umělci z celého světa, kteří přijíždějí do Prahy na stipendijní pobyt,“ začíná prohlídku David Černý. Výtvarník, o kterém je slyšet v souvislosti s provokativními plastikami, sám podobný pobyt zažil třeba v proslulé rezidenci P.S.I. artists residence v New Yorku. Možnost pracovat v zahraničí mu samotnému otevřela obzory. „Jsem ale vůči dnešním artistům skeptický, pracovat je nic nenutí,“ říká s nadsázkou a dodává, že víc než výtvarné umění ho zajímají letecké motory.

Součástí MeetFactory je divadelní scéna, která nedávno uvedla premiéru hry Strážci občanského dobra 2. Vznikla přepracováním stejnojmenného románu Petry Hůlové. Spisovatelka má mimo to svoji pracovnu právě v zázemí MeetFactory. „Nejsem typický rezidentní umělec, ale z atmosféry MeetFactory vznikají moje texty,“ říká. Strážci občanského dobra 2 reflektují aktuální dění v české společnosti po prezidentských volbách. „Nestrefuji se do části společnosti, která do MeetFactory nikdy nepřijde, to by nemělo smysl. Naopak se snažím ukázat určitý intelektuální mainstream,“ dodává autorka.

Během sedmnácti let se díky MeetFactory povedlo zapojit Prahu do dění na světové scéně současného umění. Nezávislé mezinárodní kulturní centrum nabízí kromě divadelního sálu a programu pro zahraniční umělce také dvě galerie a velký klubový sál. Letos v létě prošly prostory MeetFactory rekonstrukcí. Prohlédněte si je v novém s Davidem Černým. Ve videu výše se rovněž dozvíte, jak vznikala divadelní hra podle Petry Hůlové.

Reportáž je součástí pořadu Kultura Terezy Willoughby.

V premiéře jej vysíláme každý pátek od 20 hodin na celoplošné Televizi Seznam.

Celý pořad Kultura Terezy Willoughby: Irvine Welsh o závislostech, David Černý o továrně na umění a Petra Hůlová o dnešních strážcích občanského dobra.Video: Tereza Willoughby, Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované