Hlavní obsah

Kalkulačka. Jak zrušení superhrubé mzdy zlepšilo vaši výplatnici

Foto: Seznam Zprávy

Sněmovna přijala senátní novelu na snížení daní. Teď zamíří k prezidentovi, který řekl, že ji vetovat nebude.

Reklama

aktualizováno •

Odhlasováno. Sněmovna rozhodla o snížení daní. Po 13 letech definitivně skončí superhrubá mzda. Pro miliony zaměstnanců to bude znamenat až tisíce korun navíc na výplatní pásce. O kolik si polepšíte, ukáže kalkulačka v článku.

Článek

Čeští zaměstnanci si od příštího roku přijdou na tisíce korun navíc díky zrušení tzv. superhrubé mzdy. Poslanci v úterý schválili historické snížení daní. Daňový balíček mimo jiné snižuje danění mezd z reálných 20,1 procenta na 15 procent.

Změna bude s největší pravděpodobností platit, protože prezident Miloš Zeman ji nechce vetovat. Sněmovna nakonec neschválila „svou“ velmi štědrou variantu, která kombinovala návrh premiéra Andreje Babiše (ANO) na pokles reálného zdanění na 15 procent a výrazné zvýšení slevy na poplatníka z dílny Pirátů. Po dohodě se Senátem poslanci z řad vládní ANO a opozičních ODS a SPD podpořili „mírnější“ senátní variantu, která počítá s nižší slevou na poplatníka. Novela nyní míří k prezidentovi.

Na výplatní pásce se změna projeví nejdříve v únoru (tedy u výplat za leden). Záleží však na postoji prezidenta. Pokud zákon nebude vetovat, ale ani jej nepodepíše, bude změna platná až od února.

Pro OSVČ se změna projeví až u daňového přiznání za rok 2021. Pokud bude platná až od února, budou si podnikatelé moci vybrat, zda chtějí danit podle dosavadní, nebo nové varianty. Výhodné může být v různých případech obojí.

Změnu kritizuje část opozice i vládní ČSSD. Vláda se totiž v programovém prohlášení zavázala snížit zdanění jen na 19 procent. Přijatá změna sníží příjmy do veřejných rozpočtů zhruba o 100 miliard korun v době, kdy Česko vykazuje bezprecedentně vysoké schodky státního rozpočtu.

Se změnou ani nepočítá nedávno jen těsně přijatý návrh státního rozpočtu na rok 2021 se schodkem 320 miliard korun, což bude druhý nejvyšší schodek v historii Česka. Nejvyšší, tedy půl bilionu korun, má Česko naplánovaný letos.

Kalkulačka:

Reklama

Doporučované