Hlavní obsah

Definitivní rozchod. Královna vzala Harrymu a Meghan poslední výsady

Foto: Profimedia.cz

Vévoda a vévodkyně ze Sussexu už nadále nebudou mít odpovědnost ani pracovní povinnosti seniorních členů královské rodiny.

Reklama

Vévoda a vévodkyně ze Sussexu oznámili Jejímu Veličenstvu Alžbětě II., že se svých oficiálních povinností coby členů královské rodiny už znovu neujmou. Princ Harry tak například přijde o čestné vojenské hodnosti a funkce patronů.

Článek

Institucí, ve kterých Harry figuroval coby čestný předseda, velitel či patron, je dlouhá řádka. The Royal Marines, základna RAF Honington, Royal Navy Small Ships and Diving, The Queen's Commonwealth Trust, The Royal National Theatre nebo The Association of Commonwealth Universities. Vzdát se ke své zjevné nelibosti musí i spojení se sportovními svazy, jako např. The Rugby Football Union nebo The Rugby Football League. A to není zdaleka všechno.

Konečné rozhodnutí padlo po konverzaci Sussexů se členy královské rodiny, včetně královny. Z oficiálního prohlášení Buckinghamského paláce vyplývá, že vévoda s vévodkyní už nadále nemohou vykonávat ty povinnosti a úkoly na veřejnosti, které byly s jejich dosavadním postavením spojené. Všechny ceremoniální funkce, pověření a patronáty přecházejí zpět na Její Veličenstvo, aby je posléze Alžběta II. znovu rozdělila mezi „aktivní“ členy královské rodiny.

Harry a Meghan se k tomuto kroku odhodlali už v loňském roce a dohodli se na 12měsíční lhůtě, po jejímž uplynutí mohou své rozhodnutí vzít zpět. To se však nestalo, a ani se to neočekávalo. Podle mluvčího vévody a vévodkyně ze Sussexu budou Harry s Meghan nadále dělat maximum pro plnění svých závazků vůči Spojenému království.

„Jsme zarmouceni jejich rozhodnutím, ale vévoda s vévodkyní zůstávají velice milovanými členy královské rodiny,“ dočteme se v prohlášení Buckinghamského paláce.

Definitivní „odpojení“ Sussexů přichází v okamžiku, kdy královnin manžel, vévoda z Edinburghu, pobývá v nemocnici. Vévoda s vévodkyní, kteří očekávají narození druhého potomka, se 7. března objeví coby exkluzivní hosté show Oprah Winfreyové. Podle prvních náznaků se dá očekávat, že půjde o výbušné interview.

Reklama

Doporučované