Hlavní obsah

Definitivní zrození „třetí síly". Starostové odsouhlasili námluvy s lidovci

Starostové si odhlasovali koalici s lidovciVideo: Nela Vejvodová, Lucie Stuchlíková

 

Reklama

Koalice STAN a lidovců potřebuje pro vstup do Sněmovny získat alespoň deset procent hlasů.

Článek

Volební koalice Starostů a lidovců vznikne, potvrdil v sobotu sjezd hnutí Starostové a nezávislí. Pro bylo 101 ze 116 hlasujících delegátů, tedy 86 procent.

„Je to odvážné rozhodnutí a nemáme co ztratit. Ve spojení vidím možnost vytvořit sílu, která bude alternativou stran dominujících na politické scéně,“ řekl znovuzvolený předseda hnutí Petr Gazdík.

Koalice začne hned v následujících týdnech sestavovat kandidátky. V osmi krajích bude mít lídra KDU-ČSL, v šesti starostové. Druhá místa obsadí vždy druhá strana. Ostatní místa budou obsazena v poměru 60 ku 40.

Ve stejném poměru si strany rozdělí výdaje na kampaň. Lidovci zaplatí 30 milionů, starostové 20.

Koalice označovaná jako „třetí síla" získala na sjezdu Starostů větší podporu než mezi lidovci. Na celostátní konferenci KDU-ČSL minulou sobotu bylo hlasování velmi těsné - spojenectví podpořilo 39 členů, proti bylo 31.

Lidovci riskují více než jejich noví spojenci. Dvojkoalice potřebuje získat minimálně deset procent hlasů, aby se do Sněmovny dostala. Kdyby lidovci kandidovali sami, stačilo by jim pět procent. A na rozdíl od Starostů by na toto číslo dosáhli.

Podle posledního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) by KDU-ČSL nyní volilo 6,5 procenta lidí, Starosty procento.

Bělobrádek: Nebojme se

„Mnozí nás budou strašit, ale nebojme se. Je jen na nás, jestli dokážeme ukázat lidem, že jsme pro ně volitelní,“ řekl předseda lidovců Pavel Bělobrádek, který přijel na sjezd vznikající spojenectví podpořit.

Hnutí si v sobotu také volilo nové vedení. Předsedou zůstal Petr Gazdík, jeho pravou rukou bude i nadále Vít Rakušan.

Na postech místopředsedů odhlasovali straníci jedinou změnu – senátor Jan Horník nahradil europoslance Stanislava Polčáka. Ten se kandidatury vzdal kvůli kauze obsazování postů v pražských městských firmách.

Petr Gazdík o koaliční spolupráci.

Reklama

Doporučované