Hlavní obsah

Dejme ženám šanci. Zelení zahalili „penis“ a začali kampaň

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Zelení v kampani kladou důraz na více žen v politice.

Reklama

Strana zelených v Brně odstartovala ostrou fázi předvolební kampaně. Chce řešit klimatickou krizi, nový formát vzdělávání či nedostatek bytů.

Článek

Známá brněnská dominanta, připomínající mužské přirození, získává v úterý krátce po jedenácté hodině dopoledne originální kulisy. Poté, co šťastlivci seberou skleněné kuličky padající z časostroje, zahalí maskulinní symbol na náměstí Svobody velké růžové triko se srdcem na prsou. „Dejme zelenou ženám,“ zní slogan.

S převahou něžnějšího pohlaví míří Strana zelených do ostré fáze předvolební kampaně. Do sněmovních voleb ji vede devět lídryň a pět lídrů. „Hledali jsme barevnou kombinaci, která zdůrazňuje ženský potenciál. Růžová je ve světě symbolem feminismu, kombinace zelené a růžové v jógové praxi představuje srdeční čakru,“ vysvětluje spolupředsedkyně strany Magdalena Davis.

+3

Právě větší důraz na ženský element má stranu od politické konkurence odlišit. „Naším cílem je, aby v rozhodovacích procesech bylo zastoupení mužů a žen padesát na padesát. Nesmírně to ovlivňuje rozhodnutí, která pak směřují k obecným opatřením,“ dodává Davis.

Její spolustraníci drží cedule se slogany „Milujeme moderní školy“, „Milujeme tatínky na rodičovské nebo „Milujeme neotrávené řeky“.

Zelená témata

Právě téma klimatické krize a životního prostředí tradičně prostupuje programem Zelených. Ne nadarmo vybrala pro začátek finální fáze kampaně Brno. „Na jižní Moravě vidíme extrémní projevy klimatické krize. Posledních pět let tam vládlo intenzivní sucho, letos v červnu v kraji zasáhlo tornádo. Řešení krize je velmi komplexní záležitost, která se týká energetiky, dopravy nebo migrace,“ říká Davis.

Zelení proto chtějí třeba vyšší tresty za ekologickou kriminalitu, lepší hospodaření v lesích, omezení zábavní pyrotechniky či zálohování PET lahví. „V kampani se ale chceme zaměřit i na řadu dalších témat. Čím dál dražší a nedostupnější bydlení, což je potřeba řešit výstavbou obecních a nájemních bytů. Nebo školství, které prohlubuje sociální nerovnosti namísto toho, aby je pomáhalo odstraňovat. Máme také velké regionální rozdíly v kvalitě škol,“ vysvětluje krajský lídr Matouš Vencálek.

V ženské přesilovce nechybí ani dlouholetá starostka brněnského Nového Lískovce Jana Drápalová. Městské části se i s rozlehlým sídlištěm daří šetřit energii nebo zadržovat dešťovou vodu. „Chceme dalším obcím pomáhat taková opatření uskutečnit a navzájem se inspirovat. Stát může pomoci speciálními dotačními tituly,“ říká.

Zelení dlouze koketovali s možností, že do voleb zamíří v tandemu se sociální demokracií. Nápadu však vystavil stopku sněm ČSSD, na němž zvítězilo křídlo současného předsedy Jana Hamáčka. Sbližování se Zelenými neholduje. „Původně jsme cítili potenciál, podobná spolupráce je v západní Evropě běžná. Nicméně s tím, kam se sociální demokracie po sjezdu vydala, se ztotožnit nemůžeme,“ upřesňuje Vencálek.

Strana se naposledy dostala do Sněmovny před patnácti lety. Nyní chce dát zapomenout drtivé porážce z předešlých voleb, kde nedosáhla ani na hranici 1,5 procenta. Ta má přitom důležitý finanční motiv.

Strany, které hranici pokoří, získají od státu za každý odevzdaný hlas sto korun. „Pokud tuto hranici pokoříme, je to víc než v minulém hlasování a bude to částečný úspěch. Nicméně hlavním cílem je dostat se do Sněmovny,“ říká Davis.

Podpora od Tima

Její kolegyně a kolegy do voleb podpořil i brněnský streetartový umělec Timo, který tají identitu. „Podporuji Zelené, protože jejich program překračuje rámec čtyřletého období,“ vzkázal prostřednictvím režiséra Robina Kvapila.

Zelení se čtyři roky oddlužovali, do letošní skromné kampaně investují pouze 1,5 milionu korun, desetkrát méně než v předešlých volbách. „Restart strany začal už po předešlých volbách a myslím, že to není záležitost na pár let. Určitě budeme sílit, jak se ve světě dál projeví klimatická krize,“ dodává David.

Reklama

Doporučované