Hlavní obsah

Dejte Rudolfům písničku a oni ji zahrají jako swing. Uspěli i u Black Sabbath

Úryvek z videoklipu ke swingové podobě skladby War Pigs od Black Sabbath.Video: Dan Sywala, Seznam Zprávy

 

Reklama

Také máte rádi současnou retro swingovou vlnu? Formace Dirty Rudolph and His Inglorious Rock'n'roll Mates, která se věnuje originálním interpretacím známých hitů, činí potřebné kroky, aby se mohla měřit s evropskou špičkou v tomto žánru. Vyšla jim totiž složitá jednání, zda se smí chopit legendární skladby War Pigs od Black Sabbath.

Článek

Začněme však u založení kapely a unikátního jména. „Původní nápad na vznik téhle kapely je strašně starý a trvalo to celou životní etapu úplně jiné kapely, než se tohle dalo dohromady,“ říká její frontman Václav Strýček.

Když přišel před šesti roky do Prahy, začal původně hrát s rockovou kapelou Sirotčinec. „A potom jsme spontánně na jednom vánočním večírku DAMU začali hrát nějaké rock'n'rollové písničky, protože jsme měli pocit, že zahrát tam, co jsme hráli s progresivní kapelou, by nebylo dobré. Takže jsme tam vytáhli nějaké vánoční rock'n'rollové klasiky a zjistili jsme, že to má docela úspěch.“

A tak se přetransformovali do kapely Dirty Rudolph and His Inglorious Rock'n'Roll Mates. „Tenhle dlouhý název vznikl, protože jsme si mysleli, že to bude projekt na jeden večer... A ona se z toho stala kapela, která funguje už tři čtyři roky,“ podotýká Václav Strýček.

Natáčeli jsme s ním na křestu videoklipu ke skladbě War Pigs.

Jak vůbec vypadal náročný proces schvalování předělávky? „Je to neuvěřitelné martyrium. Doteď nevím, jak to dělají jiné kapely, které dělají to samé co my. Snažil jsem se to zjistit a nevím to. To, co my hrajeme, není čistý cover té skladby,“ upřesňuje Strýček a dodává: „Je to derivátní dílo, které vzniklo tak, že vezmeš nějaké autorské dílo a celé ho přepracuješ. Vlastně Black Sabbath przníme jejich písničku. A abychom ji mohli publikovat, tak potřebujeme jejich požehnání. Abychom dostali jejich požehnání, musí nám OSA dát kontakt na českého partnera zahraničního subnakladatele. Ten nám dá kontakt na původního nakladatele. Ten nám dá požehnání, pošle to zase zpátky a tichou poštou to dojde za tisíc let až k nám – a možná také ne. Nikdo v té řadě totiž nemá povinnost ti odpovědět. Tohle jsme absolvovali a trvalo to asi osm měsíců a potom, shodou okolností zrovna v den, kdy hrál Ozzy Osbourne v Praze, přišel e-mail: ‚Dobrý den, máte to schválené, můžete hrát.‘ A to byl zatím jeden z osmi výstupů, které jsme takhle poslali.“

Další příležitost vidět tuto formaci naživo se nabízí 7. března v pražském klubu Joe. Pokud jde o budoucí plány obecně, tak ty přibližuje režisér videoklipu a hráč na klarinet Jan Strýček.

„Nedělám si iluze, že by nás začali zvát na velké fesťáky už příští rok, ale myslím si, že máme slušně nakročeno a i ta kapela vyplňuje nějakou díru v prostoru nebo žánru, díky které se může prosadit na akcích typu taneční akce a fesťáky. Pokud se nám to povede a budeme na takových akcích hrát pravidelně, tak paradoxně k těm fesťákům už to není tak daleko. Je to už jenom krok.“

Více v úvodním videu. A také v Magazínu Slavní, který můžete v premiéře sledovat každou neděli od 21 hodin na Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované