Hlavní obsah

Dejte stromkům šanci na život, volte Vánoční jedličky s budoucností

Co je to Vánoční jedlička s budoucností?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Stromky není třeba řezat a po 6. lednu vyhazovat ke kontejnerům. Stačí si koupit vánoční stromek – nikoli řezaný, nýbrž stromek v květináči. Tedy, pokud by už teď nebyly beznadějně vyprodané.

Článek

Češi ročně skoupí více než milion vánočních stromků, z nichž většina končí během ledna buď u kontejnerů, v kotlích nebo v zoologických zahradách. Na téma, jak předejít plýtvání jehličnatými stromy si Veronika Kubíčková povídala s mluvčí a nadlesním Lesů hlavního města Prahy Petrou Fišerovou a Josefem Holešem. Organizace již druhým rokem stojí za projektem Vánoční jedlička s budoucností.

Loni, kdy projekt startoval, bylo k dostání 250 kusů stromků, letos již 400. I přesto jsou všechny touto dobou již vyprodané. „Zájem o tento alternativní vánoční stromek je opravdu veliký. Je to možná právě proto, že má budoucnost,” říká mluvčí Fišerová. Budoucnost stromku je zaručena tím, že namísto toho, aby byl uříznutý a do bytu postavený ve stojánku, se stromek prodává v květináči. Po Vánocích má proto šanci na další desítky let růstu.

Lesy hlavního města Prahy volí pro prodej vánočních stromků jedli bělokorou, která je pro přesazení po Vánocích ideálním druhem. Stromek dokáže přežít přesuny z venkovní zimy do tepla a naopak, zároveň však nesplňuje ty nejpřísnější požadavky na vzhled. Symetrické tvary tedy nečekejte. Tří až pětiletý stromek je obvykle k mání ve velikosti okolo jednoho metru a zaplatíte za něj sto korun, což se s cenami běžným řezaných stromků nedá srovnávat.

Pořad Rodinka sledujte každý všední den od 9:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak ji naladit? Poradí praktický návod.

Reklama

Související témata:

Doporučované