Hlavní obsah

„Dělají bordel, večer se bojíme chodit ven.“ Na dělníky v Mladé Boleslavi dohlédnou policisté ze Slovenska i Polska

V Mladé Boleslavi si místní stěžují na soužití se zahraničními dělníky. Vnitro přišlo se společnými hlídkami Čechů, Slováků a Poláků.Video: Barbora Kalátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

V Mladé Boleslavi a okolí pracuje podle ministra vnitra Jana Hamáčka více než 10 tisíc dělníků z ciziny. Podíl na kriminalitě cizinců zde oproti minulému roku stoupl o deset procent. Situaci nyní policie řeší měsíčním preventivním projektem.

Článek

Policejní hlídky na Mladoboleslavsku od pondělka doplní slovenští a polští policisté. Na místě by měli působit jeden měsíc ve dvanáctihodinových službách. „Před uniformou vlastního policejního sboru mají lidé většinou trošku větší respekt,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček při představení společných policejních sborů.

Nejčastěji cizinci ve městě ruší veřejný pořádek, nerespektují vyhlášky města nebo páchají majetkovou trestnou činnost. Cizinci se podle Hamáčka také často stávají obětí trestného činu.

Tuto skutečnost potvrzují i místní obyvatelé. Jeden den ve městě strávila reportérka Seznamu, která se místních na situaci ptala. Většina lidí si mimo kameru stěžovala, že je hlavně ve večerních hodninách ve městě hluk. „Jsou tady různá místa kolem ubytoven, kde se srocují. Co by tu také dělali, nemají tu rodiny, tak se po práci chodí bavit,“ uvedla starší obyvatelka města.

Její výpověď doplnila další žena: „Bojím se třeba ve dvě ráno jít odněkud někam pěšky, protože tady jsou vždycky skupinky. Rozbíjejí lahve, leží na lavičkách v parku a většinou to Češi nejsou,“ uvedla místní obyvatelka.

„V poslední době se tu shromažďují skupinky cizích národností, které tu dělají bordel,“ potvrdil mladý muž. Připustil, že on sám s nimi špatnou zkušenost neudělal. „Jsou to Moldavci, Ukrajinci, Rusové a Slováci. Prostě Východ,“ dodal.

Kriminalita cizinců v Mladé Boleslavi a okolí stoupla o deset procent a na celkové kriminalitě v oblasti tvoří podíl 26 procent. Zahraniční policisté se budou podílet například na kontrole totožnosti, řešení přestupků, trestných činů i na kontrolách v ubytovnách a podobně.

Cizinecká policie také od minulého týdne zvýšila počet kontrol v ubytovnách a v okolí mladoboleslavského obchodního centra, které patří k místům, kde policie častěji přestupky, případně trestné činy, řeší.

„Je předpoklad, že se budou objevovat čeští policisté s polskými, cizinecká policie se slovenskými policisty, ale výjimku nebudou tvořit ani trojkombinované služby, kde se objeví zastoupení všech jednotlivých zemí,“ uvedl policejní prezident Tomáš Tuhý.

Česko-polské smíšené hlídky už fungují například v pohraničních oblastech České republiky.

Reklama

Související témata:

Doporučované