Hlavní obsah

Dělal charitu, ale také obchodoval s otroky. Jeho sochu strhli demonstranti

Foto: Profimedia.cz

Demonstranti v Bristolu strhli bronzovou sochu Edwarda Colstona.

Reklama

Tisíce lidí v neděli druhým dnem demonstrovaly před americkou ambasádou v Londýně, aby podpořily masové manifestace proti rasismu. Protesty byly převážně poklidné, v Bristolu ale demonstranti strhli sochu obchodníka s otroky.

Článek

Britové vyšli pokojně demonstrovat do ulic i v Manchesteru, Nottinghamu či Edinburghu, v Bristolu ale strhli sochu obchodníka s otroky ze 17. století, uvedl server BBC. Policie také informovala, že v sobotu večer bylo v potyčkách při demonstracích zraněno 14 policistů a zadrženo asi deset lidí.

Lidé v Británii vyšli do ulic i přes varování ministra zdravotnictví Matta Hancocka, že se nemají shlukovat, protože hrozí šíření nákazy koronaviru. Demonstranti měli na obličeji většinou ochranné roušky a v Edinburghu nesli i transparent „Rasismus je pandemie“. Stejně jako jinde v Evropě měli také Britové cedule s nápisy „Bez spravedlnosti není mír“ či „Black Lives Matter“ (Na životech černochů záleží), což je i název hnutí, které upozorňuje na případy policejního násilí.

Protestující v Bristolu dnes provazy strhli z podstavce bronzovou sochu Edwarda Colstona (1636-1721), který prodal do Ameriky na 80 000 mužů, žen a dětí z Afriky. Svůj majetek ale odkázal charitě, takže i proto se mu stavěly v Británii pomníky, uvádí BBC. Když demonstranti sochu strhli, jeden z nich poklekl na podstavec na jedno koleno, aby připomněl, jak Floyd zemřel.

Černoch Floyd zemřel 25. května, když mu bělošský policista při zatýkání téměř devět minut klečel na krku, ačkoliv si muž stěžoval, že nemůže dýchat. Policista nyní čelí obvinění z vraždy.

Demonstrace v Londýně dnes byla pokojná, stejně jako po většinu doby v sobotu. V sobotu večer se ale podle BBC protestující poblíž Downing Street střetli s policisty, když na ně házeli petardy i bicykly. Zraněno bylo 14 policistů, z toho jeden pádem z koně. Už dříve při demonstracích tento týden v Londýně bylo zraněno 13 policistů, uvedla dnes BBC.

Reklama

Související témata:

Doporučované