Hlavní obsah

Dělala jsem šášu na jevišti a plakala až pak, vzpomíná Iva Janžurová na paradoxy své herecké kariéry

Intimní zpovědi: S Ivou Janžurovou o rodině, zálibě ve fotografování hřbitovů a svobodě v životě single.Video: Blanka Kubíková, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

„Ráda vypouštím falešné balonky,“ líčí jedna z nejpopulárnějších českých hereček, jak s oblibou mate bulvární novináře, kteří se jí chtějí nabourat do soukromí. V rozhovoru pro pořad Intimní zpovědi – Moje místa se ale vrací také k tomu, co zažívala, když musela stát na jevišti v době, kdy jí umírala maminka a potom i životní partner.

Článek

Má za sebou operaci srdce, přesto má v diáři víc představení než před dvaceti lety. Operaci odkládala kvůli divadlu, chtěla na ni až o prázdninách. Jenomže při představení Božská Sarah pražského Divadla Kalich jí vypadl text titulní hrdinky. „Rozplynul se mi v hlavě po čtvrt hodině hraní,“ vzpomíná herečka, proč operaci přestala odkládat.

Moje místa: S Ivou Janžurovou v zákulisí divadel i filmů. A na místě, kde se točila erbovní scéna komedie Světáci:

Pořad Moje místa s Ivou Janžurovou.Video: Blanka Kubíková, Seznam Zprávy

Dcery Sabina a Theodora se shodly, že „Moje místa“ Ivy Janžurové jsou především divadla. Na zkoušky chodila, i když byl její muž Stanislav Remunda už hodně nemocný.

Navíc zápletka hry Na mělčině, kterou tehdy zkoušela, se točila kolem ztracené urny. „Ta nabídka měla svůj termín a já jsem chtěla, aby se Sába po mateřské vrátila k divadlu a role v téhle hře byla jako psaná jí na tělo,“ vysvětluje Iva.

„Taky jsme si říkaly, že ty čtyři hodiny zkoušky jsou pro nás odpočinek od starostí a péče o Slávka. V tu dobu u něj byla Theodora. A byla u něj i v době, kdy zemřel. To jsme jely hrát se Sabinou do Brna. Nikdo si nevšiml, že se něco stalo,“ vzpomíná Iva Janžurová na těžký okamžik své herecké kariéry.

Nebyl první – stejnou situaci prožila, když jí před léty zemřela maminka. Půl hodiny před představením se to dozvěděla z telegramu: „Hráli jsme na Slovensku, taškařici, šla jsem na jeviště bez jediné slzy. Profese si řekla, že budu dělat šášu a pak se můžu vyplakat.“

Nedávno herecká legenda připustila, že by mohla být zamilovaná. Směje se, že takové matoucí balónky vypouští bulvárním novinářům, kteří pasou po senzačních informacích.

„Někdy se dozvím věci, které nás rozesmějí, jindy děti říkají, ať s tím přestanu, že se za mě stydí. Fakt je, že Slávek byl tak náročný na můj čas, že když jsem se zdržela po představení, šla jsem domů se špatným svědomím. To mi vydrželo dodneška, mám pocit, že dostanu vynadáno, že jsem zase zamykala divadlo,“ přiznává Iva.

Co prozradily na Ivu Janžurovou její dcery, herečka Sabina a dokumentaristka Theodora? A jak je vidí ona? Jaké je soužití tří rodin pod jednou střechou? A na co by si herečka ráda udělala víc času?

Celý rozhovor si pusťte ve videu nahoře.

Premiéru pořadu Intimní zpovědi – Moje místa sledujte vždy v úterý od 20:30 hodin na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Staňte se fanouškem Seznam Zpráv na Facebooku.

Reklama

Související témata:
Sabina

Doporučované