Hlavní obsah

„Děláme si srandu z nácků. V Německu bychom takový film natočit nemohli,“ říká režisér Národní třídy

Dvě minuty z Výzvy se Štěpánem Altrichterem: V Německu by Národní třídu nenatočili.Video: Martina Spěváčková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Darebák s křehkou duší je univerzální hrdina, myslí si režisér Štěpán Altrichter. Právě tak popisuje hlavní postavu (hraje ji Hynek Čermák) svého nového filmu Národní třída. Snímek natočený podle novely Jaroslava Rudiše je právě v kinech a uvidí ho i diváci německé nebo francouzské televize.

Článek

„Kreativní producent německé televize říkal, že by se to mohlo úplně stejně odehrávat v Drážďanech. Ale že by to natočit nemohli. Pro ně je nepředstavitelné dělat si srandu z polonácků. To je pro ně hrozně vážné téma. Ale takoví lidé tam rozhodně jsou, východní Německo je plné Vandamů,“ říká Altrichter o hrdinovi Národní třídy přezdívaném po hvězdě akčních filmů.

Stejně jako Jaroslav Rudiš žije napůl v Německu. Tamní publikum drsný humor podle Altrichtera bez problémů pochopí. Důkazem může být i to, že knižní předloha měla u Němců velký úspěch a byla tam několikrát uvedená jako divadelní hra.

Celý pořad Výzva se Štěpánem Altrichterem:

Altrichter: Národní třída je o hospodském rváči, který to myslel dobře. I takový Vandam by na něj měl jít do kina.Video: Martina Spěváčková, Seznam Zprávy

„Je to temná komedie, ale není to řachanda,“ tvrdí režisér filmu o sečtělém sídlištním rváči, který bojuje nejen proti zbourání své oblíbené hospody Severka.

„Při natáčení v Krušných horách jsem potkal lidi s extrémnějšími názory a pochopil, proč k nim došli. Tam je frustrace z ekonomických podmínek absolutně reálná. Chtěli jsme ukázat z pohledu takového člověka, toho Vandama, co si myslí a proč to dělá. Aby divák viděl, že to není tak jednoduché ve smyslu tamti jsou blbečci a my to děláme správně,“ vysvětluje Altrichter.

Kdo je skutečný muž, který se stal předobrazem postavy Vandama? Jaká byla jeho reakce, když se viděl ve filmu? A jak těžké bylo proměnit literární předlohu v celovečerní snímek?

Podívejte se na celý pořad výzva se Štěpánem Altrichterem.

Reklama

Související témata:

Doporučované