Hlavní obsah

Děláte si legraci? Vegas zastavil neuvěřitelný zákrok brankáře. NHL žasne a Ovečkin slaví

Foto: Profimedia

Není to gól! Braden Holtby hokejkou zastavil v samotném závěru zápasu střelu Alexe Tucha a sebral Las Vegas šanci na vítězství. Finále NHL je srovnáno 1:1 na zápasy.

Reklama

Washington vyhrál druhé finále Stanley Cupu 3:2 a srovnal stav série s Las Vegas. Hrdinou zápasu byl gólman Braden Holtby, v závěru totiž vytáhl fenomenální zákrok proti střele do prázdné branky. Fanoušci ani Alex Ovečkin tomu nemohli uvěřit.

Článek

Útočník Alexandr Ovečkin má doma osm medailí z mistrovství světa, startoval dohromady na dvanácti světových šampionátech. A to vše jen díky tomu, že s Washingtonem až do letošní sezony neprošel nikdy dál než do druhého kola play-off.

Ve 32 letech hraje své první finále Stanley Cupu, klidně to může být jeho poslední šance. A na jeho emocích je to hodně znát. Naděje ruského střelce získat nejcennější klubovou trofej na světě je po dnešní noci o něco reálnější. Capitals totiž vyhráli druhé finále 3:2 a srovnali v Las Vegas stav série na 1:1.

V závěru ale Ovečkin musel trnout. Jen ze střídačky nevěřícně sledoval, co se na ledě děje. Las Vegas mělo dvě minuty před koncem utkání na hokejkách jasný gól, Alex Tuch mířil v tisíciprocentní šancí do prázdné branky. Puk ale zákrokem večera a možná i celé sezony zastavil hokejkou gólman Braden Holtby ještě před čárou.

Neuvěřitelný moment byl klíčovým okamžikem zápasu. NHL jej na svém oficiálním Twitteru okomentovala slovy: „To si děláte legraci?“ Těžko říct, zda liga narážela na lajdácké zakončení domácího útočníka, nebo nevídaný zákrok gólmana.

Kritický koment každopádně ze střídačky těžce rozdýchával sám Alexandr Ovečkin. Hlava v dlaních, mohutný výdech. Jeho reakce okamžitě oblétla sociální sítě. A nejspíš nejlépe ze všeho vystihuje, jak moc Ovečkin prahne po vítězství.

Kapitán Capitals přispěl ke druhému vítězství Washingtonu jedním gólem.

Pořádně vidět ale byli i jeho čeští spoluhráči. Michal Kempný nádhernou přihrávkou před prázdnou branku připravil Washingtonu první gól, Jakub Vrána se ve druhém útoku dostával do spousty velkých šancí. Jednou dokonce trefil tyč.

Vyrovnaný zápas tentokrát nepřinesl tolik bláznivých zvratů a situací jako první duel, hrál se spíše opatrný hokej. Domácí sice vedli, hosté ale třemi góly dokázali skóre otočit a nakonec si i díky Holtbymu vítězství pohlídat.

Vítězný gól vstřelil obránce Brooks Orpik, který ukončil jednu neuvěřitelně dlouhou střeleckou smůlu. Orpik mezi aktivními hráči NHL až dodnes držel sérii nejvíce zápasů bez vstřeleného gólu.

V zápase NHL se až do dnešního finále netrefil 220 zápasů v řadě, tedy více než dva roky (poslední branku dal 26. února 2016).

Obránce Capitals se zároveň stal teprve druhým hráčem v historii ligy, který bez vstřeleného gólu odehrál v základní části víc než 80 utkání a pak se dokázal prosadit ve finálovém zápase Stanley Cupu. Jeho gól znamenal zároveň historicky první finálové vítězství pro Washington.

Třetí zápas série se hraje v noci ze sobotu na neděli ve Washingtonu.

Reklama

Související témata:

Doporučované