Hlavní obsah

Děláte ze mě monstrum, žaluje Polanski a odmítá přijít na udílení Césarů

Foto: Profimedia.cz

Roman Polanski je obviněný ze sexuálního zneužití nezletilé dívky, proti jeho novému filmu protestovali aktivisté.

Reklama

Roman Polanski se rozhodl, že se nezúčastní pátečního předávání francouzských filmových ocenění César. Ve Spojených státech je režisér stále persona non grata. Už skoro padesát let ho stíhají za sexuální zneužití třináctileté dívky. Ve Francii se teď filmař bojí veřejného lynče. „Za všechno může Weinstein,“ říká Polanski.

Článek

Žaluji!, tak se jmenuje novinka francouzsko-polského režiséra. Vypráví o Dreyfusově aféře, která na konci 19. století zasáhla francouzskou společnost. Židovského důstojníka Alfreda Dreyfuse nepravdivě obvinili z velezrady a odsoudili na doživotí. Na jeho stranu se postavil i spisovatel Émile Zola.

O více než sto let později si režisér téma vybral pro svůj nový celovečerní film a sklidil za něj odbornou pochvalu. Francouzská filmová akademie filmu udělila dvanáct nominací, a právě ta si vysloužila naopak kritiku. Feministiské skupiny ve Francii dokonce vybídly k bojkotu snímku. Členové poroty se v návaznosti na kritiku rozhodli v polovině února rezignovat na své funkce.

Pětačtyřicáté udílení francouzských Césarů se ale obejde i bez samotného Polanského. Svoji večerní absenci odůvodnil tím, že se „bojí veřejného lynče“. „Aktivisti mi už vyhrožují. Uvedli, že budou protestovat i venku před budovou,“ řekl sedmaosmdesátiletý režisér agentuře AFP.

Život Romana Polanského by si sám zasloužil filmové zpracování, o jehož část se už ostatně pokusil jiný slavný režisér Quentin Tarantino. Polanski se narodil do pařížské židovské rodiny těsně před druhou světovou válkou, kterou následně přežil v krakovském ghettu. V šedesátých letech odjel do Francie a za svůj snímek Nůž ve vodě získal první oscarovou nominaci. V roce 1969 sekta Charlese Mansona zavraždila Polanského druhou manželku Sharon Tateovou, která čekala jeho dítě.

Foto: Profimedia.cz

Režisér Roman Polanski.

Na konci sedmdesátých let byl režisér obviněn ze zneužití třnáctileté dívky a ve strachu z vězení opustil Polanski Spojené státy. Od té doby žije v Evropě. Točí ale stále kritiky uznávané filmy. V roce 2002 získal s filmem Pianista Oscara za nejlepší režii.

Šéf francouzské filmové akademie Alain Terzian odůvodnil nominace filmu Žaluji! tím, že by akademici neměli určovat, co je morální a co není. S tím nesouhlasila mluvčí feministické skupiny Osez le Féminisme (Troufněte si s feminismem) Céline Piquesová, která řekla BBC, že je v šoku: „Polanski, kterého usvědčili z pedofilie, a je znovu vzýván francouzskou kinematografií.“

„Už roky se ze mě snaží udělat monstrum,“ řekl Polanski pro francouzský týdeník Paris Match loni v prosinci. „Udělal jsem chybu v roce 1977 a padesát let poté je to moje rodina, která za ni platí,“ stěžoval si režisér.

Foto: Profimedia.cz

Premiéru nového filmu Romana Polanského doprovázely protesty.

Od zmíněného pohlavního zneužití nezletilé dívky v roce 1977 navíc Polanského obvinily ze zneužití nebo obtěžování další ženy. Francouzská fotografka Valentine Monnierová řekla, že ji v roce 1975 režisér zmlátil a znásilnil. Tehdy jí bylo osmnáct let. „To absolutně odmítám. Ženy nemlátím,“ řekl Polanski pro Paris Match. Monnierová s obviněním přišla až minulý měsíc, když byla v kinech premiéra Žaluji!.

Podle francouzsko-polského režiséra za celou antiPolanski kampaň může Harvey Weinstein. Producent, kvůli kterému v Hollywoodu vzniklo hnutí #MeToo a který byl před pár dny usvědčen ze sexuálních zločinů. Weinstein prý rozjel „šeptandu“, která měla v roce 2003 Polanského pošpinit, aby prosadil vlastní film, Chicago. Ten opravdu vyhrál kategorii nejlepší film, namísto Polanského Pianisty.

Přes veškeré kontroverze okolo Romana Polanského se film Žaluji! stal ve Francii hitem filmových sálů. A špatně si nevedl ani v dalších evropských státech.

Reklama

Doporučované