Hlavní obsah

Delegace KLDR předá Trumpovi Kimův dopis v Bílém domě

Video: AP

 

Reklama

Přípravy na summit Donalda Trumpa s Kim Čong-unem o denuklearizaci Severní Koreje vrcholí. Delegace KLDR má dnes předat v Bílém domě Trumpovi dopis od Kima, summit by se měl uskutečnit 12. června. Kim Čong-un se také setkal s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem.

Článek

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo a severokorejský vyslanec Kim Jong-čchol v New Yorku přes dvě hodiny jednali o přípravě setkání prezidenta Donalda Trumpa s komunistickým vůdcem KLDR Kim Čong-unem. Bývalý šéf severokorejské tajné služby přicestoval do USA ve středu z Pekingu a s Pompeem jednal už při středeční večeři, která trvala asi 90 minut.

Trump prohlásil, že rozhovory se Severní Koreou v New Yorku jsou velmi pozitivní a že stále doufá v uspořádání summitu v původně plánovaném termínu 12. června. V pátek by měla severokorejská delegace dorazit do Bílého domu, aby mu předala dopis od vůdce KLDR Kim Čong-una. „Těším se na to, co v tom dopise je,“ řekl Trump. Na dotaz, zda už chystaný summit získává obrysy, odpověděl: „Myslím, že ta setkání byla velmi pozitivní.“

Trumpova mluvčí Sarah Sandersová ve středu ve Washingtonu řekla, že Bílý dům stále počítá s tím, že summit se uskuteční v původně plánovaném termínu. Jeho dějištěm má být Singapur.

Podle Bílého domu přípravy summitu pokračují zdárně. O schůzce jednají zástupci USA a KLDR i v Pchanmundžomu, v demilitarizovaném pásmu mezi Jižní Koreou a KLDR, a rovněž v Singapuru. Sám Pompeo se v Pchjongjangu s Kim Jong-čcholem sešel už dvakrát.

Pompeo a vyslanec Kim měli vést dvě jednání oddělená přestávkou, avšak rezidenci zástupce amerického velvyslance při OSN opustili již po první části, téměř dvě hodiny před plánovaným koncem. Podle nejmenovaného představitele amerického ministerstva zahraničí skončilo jednání dříve proto, že obě strany rychle dospěly k očekávanému pokroku. Sám Pompeo označil jednání za „věcné“.

USA trvají na tom, že výsledkem summitu musí být dohoda o úplném a ověřitelném jaderném odzbrojení Korejského poloostrova. Trump připustil, že k vyřešení této otázky nebude stačit jedna vrcholná schůzka.

Kim Čong-un jednal se Sergejem Lavrovem

Vůle KLDR zbavit Korejský poloostrov jaderných zbraní „stále trvá, je pevná a nemění se“, řekl Kim Čong-un během čtvrtečního setkání se šéfem ruské diplomacie Sergejem Lavrovem. Kim a Lavrov se shodli, že Pchjongjang a Moskva posílí spolupráci, a dohodli se na bilaterálním summitu vrcholných představitelů obou zemí, který se bude konat tento rok.

Kim na schůzce dále uvedl, že doufá, že vztahy mezi Severní Koreou a Spojenými státy i jaderné odzbrojení Korejského poloostrova se budou řešit postupně. Podobně se po schůzce vyjádřil i Lavrov.

„Řešení nemůže být úplné, dokud nebudou sankce zrušeny. Jak toho dosáhnout, je problém vyjednavačů, ale během jedné schůzky denuklearizaci zajistit nelze. Musejí existovat etapy a v každé z nich musí být patrný vstřícný pohyb,“ komentoval ruský ministr perspektivu setkání amerického prezidenta Donalda Trumpa s Kim Čong-unem.

Severokorejský vůdce při setkání vyzdvihl Rusko jako protiváhu „americké hegemonie“. „Velmi oceňuji, že Putin odolal hegemonii Spojených států,“ řekl Lavrovovi Kim Čong-un.

V noci na pátek také probíhala jednání mezi oběma Korejemi. Američané s KLDR zároveň jednají v demilitarizované zóně a Singapuru.

Reklama

Doporučované