Hlavní obsah

Dělení miliard pro tři uhelné regiony zasáhla politika, zlobí se hejtman

Foto: ČTK

Hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek.

Reklama

Karlovarský kraj chtěl aby se 42 miliard korun z Evropské unie pro uhelné regiony rozdělilo zhruba na třetiny, má však dostat výrazně méně. Hejtman tvrdí, že konkurenční kraje byly úspěšnější, protože tam vládne hnutí ANO.

Článek

Vedení Karlovarského kraje v čele s hejtmanem Petrem Kulhánkem (STAN) je rozzlobeno, jak se ministerstva chystají mezi tři české uhelné regiony rozdělit 42 miliard korun dotací z Fondu pro spravedlivou transformaci.

Jde o prostředky z nového evropského penězovodu, který má podpořit ekologicky šetrné projekty v krajích, které se chystají ukončit těžbu uhlí. Z posledního jednání vyplývá, že Karlovarský kraj by měl ze zmíněné částky získat jen zhruba 15 %. Téměř polovina všech peněz (46 %) má připadat na Moravskoslezský kraj a zhruba 38 % na Ústecký.

O tomto rozdělení podle Kulhánka hejtmany minulé pondělí informoval ministr životního prostředí Richard Brabec (za ANO). A karlovarský šéf prohlašuje, že to rozhodně nemůže akceptovat, kýženou spravedlnost v tom totiž nevidí.

Kraj na jednání přišel s vlastním dělením peněz, podle něhož by každý z dotčených regionů měl dostat zhruba stejně dotací, tedy třetinu.

Spor o počet obyvatel

Hejtman Kulhánek tvrdí, že vycházeli přesně z metodiky Ministerstva pro místní rozvoj, výpočet byl prý ryze exaktní. Nechápe tudíž, jak mohli na ministerstvu dojít k úplně jiným číslům.

„Bohužel do toho vstoupila politika a nějaké politické dohody, jinak si to nedokážu vysvětlit,“ soudí Kulhánek. Poukazuje na to, že obě ministerstva, která o věci rozhodují – životní prostředí i místní rozvoj, stejně tak oba „úspěšnější“ regiony ovládá hnutí ANO.

Vládní úřady ve výpočtech totiž zohlednily i počet obyvatel v krajích, jak to důsledně žádal moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák. Ten na rozdíl od Kulhánka takové dělení peněz za spravedlivé považuje.

„U nás se doly zavřely a musíme tyto následky řešit už dnes. A zohlednění počtu obyvatel má svou logiku. Změna energetického mixu dopadá na všechny obyvatele v kraji,“ uvedl Vondrák v minulých dnech pro Seznam Zprávy.

Kolega Kulhánek z Karlovarska to tak ale nevidí. „Fond pro spravedlivou transformaci je unikátní v tom, že má vyrovnávat rozdíly v regionech bez ohledu na počet obyvatel. Tady jde o to, jak ten který region územní transformace zasáhne,“ je si karlovarský hejtman jistý, že jejich část republiky, v níž je hlavním zaměstnavatelem Sokolovská uhelná, ponese obdobné náklady jako větší kraje.

A považuje za nutné i zdůraznit, že preferovaný Moravskoslezský kraj si odklonem od uhlí již z větší části prošel.

Nové jednání ve Sněmovně

Celé téma není stále u konce. Příští čtvrtek, 29. dubna, se má znovu projednávat s vedením ministerstev a také v parlamentu.

Všichni aktéři tohoto sporu jsou pozváni na jednání sněmovního podvýboru pro regiony v transformaci.

Tam by mohl mít nejmenší z krajů drobnou výhodu „domácího hřiště“. V čele tohoto podvýboru je totiž bývalá hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová, která je z hnutí ANO.

Reklama

Související témata:

Doporučované