Hlavní obsah

Dělníci odkryli ve Valašském Meziříčí sklep z 16. století

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Dělníci odkryli při výkopových pracích ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku sklep, jehož vznik archeologové datují do 16. století.

Článek

Od poloviny prázdnin je uzavřena Poláškova ulice kvůli opravě kanalizace a vodovodu. Práce se dělají ve spolupráci s památkáři, protože výkop je hluboký asi čtyři metry a mohou se v něm objevit historické artefakty.

„V uplynulých dnech tak například dělníci narazili na sklep v západní straně ulice vedle domu číslo popisné 75 - U Majerů. Tento původně nebýval rohovým, ale stál vedle něj další dům s číslem popisným 76, který směřoval do ulice Poláškova,“ uvedl památkář města Petr Zajíc.

Podle něj šlo o měšťanský dům, který byl v roce 1877 stržen, aby se rozšířila tehdejší hlavní cesta vedoucí na Vsetín. „O stavební podobě domu není mnoho známo. Jeho obrys je zachycen na mapě stabilního katastru a průčelí na kresbě meziříčského náměstí z roku 1848. Objevení sklepa, jehož stáří lze odhadovat na 16. století, je tedy cenným poznatkem,“ uvedl Zajíc. Na průzkumu sklepa se podíleli zaměstnanci Muzea regionu Valašsko a poté byl sklep opět zasypán.

Reklama

Doporučované