Hlavní obsah

Delta a pomalé očkování. Další premiant pandemie hlásí rekordní čísla

Foto: Profimedia.cz

Jihokorejská policie kontroluje dodržování protiepidemických opatření v hlavním městě Soulu.

Reklama

Tři dny v řadě zaznamenali rekordní nárůst počtu nakažených. Do lockdownu míří metropole Soul a její sousední regiony. Za nárůstem počtu případů stojí podle jihokorejských úřadů šířící se varianta delta.

Článek

1275, 1316, 1378. Takový byl denní počet nově nakažených v Jižní Koreji za středu, čtvrtek a pátek tohoto týdne. Země tři dny po sobě zapsala nový rekord v této statistice a podle místních médií je tak jasné, že čelí čtvrté vlně pandemie. Čísla mohou navíc nadále růst, varují jihokorejské úřady.

Jižní Korea přitom po většinu pandemie patřila mezi země, které se s šířením covidu-19 vypořádávaly jako jedni z nejlepších. Smrtnost se v zemi pohybuje okolo 1,2 procenta, k pátku asijská země evidovala 148 těžkých případů nákazy, což je výrazně nižší číslo, než úřady hlásily během prosincové vlny nákazy.

Jihokorejští epidemiologové a další odborníci varují, že pokud bude růst počtu nakažených pokračovat, ke konci července bude země na dvojnásobku denního nárůstu nových případů. Obzvláště znepokojeni jsou ale epidemiologové tím, že se virus šíří hlavně mezi lidmi ve věku 20 až 30 let, z nichž se velká část stále nemůže nechat očkovat, píše server Voice of America.

Metropole Soul a okolní regiony tak od pondělí zamíří do lockdownu, informuje deník The Guardian. Přísnější opatření budou platit i pro zbytek země. Všem obyvatelům vláda doporučila zůstat doma a setkávání je nově omezeno na pouze dvě osoby po 18. hodině, které nejsou členy jedné domácnosti.

Nová opatření se dotknou i sportu. Nově se všechna sportovní utkání v Soulu a okolí musí obejít bez diváků, informuje server Inside the Games. Přísná pravidla ale v příadě zhoršení situace mohou začít platit pro celou zemi. Aktuálně se tak za zavřenými dveřmi bude hrát Korejská baseballová liga (KBO League) i nejvyšší fotbalová soutěž K-League. Diváci na stadionu pak nebudou ani při přípravných zápasech fotbalového národního týmu před olympijskými hrami.

Hlavní důvody, proč se situace v Jižní Koreji znovu zhrošuje, jsou podle místních médií dva. Prvním je stále více se šířící mutace covidu-19 delta, která byla poprvé detekována v Indii. Podle dosavadních údajů se tato varianta viru v porovnání s ostatními šíří výrazně rychleji. Delta se navíc šíří v hustě zalidněném Soulu a jeho okolí, kde žije přes 25 milionů lidí.

Druhým důvodem je fakt, že země stále nedosahuje takové proočkovanosti, jako například západní státy. Plně naočkováno je zatím v zemi pouze necelých jedenáct procent obyvatel, což je hodnota dokonce pod celosvětovým průměrem. Alespoň první dávku pak zdravotníci aplikovali přibližně třiceti procentům Jihokorejců, uvedlo Korejské centrum pro kontrolu a prevenci nemocí.

Epidemická situace kvůli variantě delta se zhoršuje v celé Asii. Podívejte se na snímky sužované Indonésie.

+9

Země chce takzvané kolektivní imunity dosáhnout do konce listopadu, do konce září pak jihokorejská vláda počítá s tím, že alespoň první dávku vakcíny proti covidu-19 obdrží 70 procent jihokorejské veřejnosti. Dosud se v zemi covidem-19 od počátku pandemie nakazilo 165 344 lidí, z nichž jich nemoci podlehlo 2038.

Reklama

Doporučované