Hlavní obsah

Delta v Česku převládá z 80 procent, poprvé byla zachycena i delta plus

Foto: Pixabay

Varianta delta koronaviru v Česku převládá. K získání dominance jí stačilo pár týdnů.

Reklama

Varianta delta koronaviru v Česku celoplošně dominuje, uvádí Státní zdravotní ústav ve své aktuální týdenní zprávě. Poprvé byla zachycena i delta plus, a to v Jihomoravském kraji.

Článek

„Na základě výsledků z celorepublikově hlášených dat z diskriminačních PCR za poslední dva týdny lze říci, že varianta delta je celoplošně dominantní, a to ze 70 až 80 procent. Nově byl zachycen výskyt delta+ (AY.1.) varianty v Jihomoravském kraji. Jde o jediný záchyt v České republice,“ informuje Národní referenční laboratoř Státního zdravotního ústavu (SZÚ) ve zprávě, kterou má redakce Seznam Zpráv k dispozici.

„Co se týká v České republice nově zachycené varianty, která nese označení delta plus, v Evropě se tato varianta vyskytla poprvé v dubnu v Anglii a dosud bylo v Evropě osekvenováno 196 SARS-CoV-2 pozitivních vzorků s tímto genomem. Nakaženou je třicetiletá žena z Jihomoravského kraje. Případ šetřila příslušná krajská hygienická stanice a další výskyt onemocnění nebyl zaznamenán,“ upřesňuje ředitelka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková.

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) novinářům řekl, že na šíření varianty koronaviru delta bude potřeba reagovat. Nemá ale informace, že by vláda teď protiepidemická nařízení měnila.

„Dlouhodobě se ukazuje, že delta je velmi agresivní a že postupně dominuje. Ráno jsme měli debatu na radě pro zdravotní rizika. Nemám informace o tom, že by vláda nějak měnila nařízení. Ale bude na to potřeba nějak reagovat,“ uvedl Hamáček. Podle něj nejlepší cestou ke zvládnutí nákazy je očkování. Vyzval všechny, kteří se mohou nechat očkovat, aby to udělali. Upozornil na otevírání dalších očkovacích míst, kde není potřeba registrace.

Podle údajů za poslední dva týdny se varianta delta plus v Evropě (dle GISAID) nejčastěji vyskytuje v Polsku a Portugalsku. V současnosti nejsou publikována data, zda se tato varianta chová jinak, má jiný klinický průběh, nebo jaká jsou její rizika oproti variantě delta.

Co je delta plus?

Varianta delta plus se v globálních databázích začala objevovat přibližně ve druhé půlce března. Od původní delty se liší tím, že navíc obsahuje mutaci K417N ve spike proteinu na povrchu viru. Mutace jako taková však není zcela nová, našla se třeba i mezi výbavou varianty beta.

Podle indických orgánů zabývajících se sekvenováním, které cituje server CNN, může delta plus vykazovat několik potenciálně problematických rysů, jako je lepší schopnost se šířit nebo se vázat k buňkám plic či schopnost částečně unikat protilátkám. Vše je ale třeba podrobit podrobnějšímu zkoumání. Experti proto zatím nechtějí dělat definitivní závěry.

Hlášení se zlepšilo

Britská varianta, která byla dominantní v minulosti, je nyní v Česku zastoupena zhruba z 10 procent, jihoafrická a brazilská varianta se podle SZÚ vyskytují ojediněle.

Laboratoře z celé republiky za poslední dva týdny vyšetřily celkem 1405 ze zachycených pozitivních vzorků. Na základě dat z různých testovacích sad byla určena příslušnost ke konkrétní variantě viru.

Ústav zároveň uvádí, že se hlášení laboratoří do Informačního systému infekční nemoci (ISIN), který spravuje Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS), významně zlepšilo, a data tak začínají poskytovat potřebný celorepublikový přehled.

Reklama

Doporučované