Hlavní obsah

Putin chce překopat systém a připravuje se na nástupce, míní expert

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin s premiérem Dmitrijem Medveděvem. Ten ve středu ohlásil rezignaci.

Reklama

Ruský premiér Dmitrij Medveděv ve středu překvapil média a podle ruské odnože BBC i samotné členy vlády, když oznámil rozpuštění kabinetu. Předcházel tomu projev prezidenta Vladimira Putina o plánovaných ústavních změnách. Seznam o aktuálním vývoji mluvil s Pavlem Havlíčkem, analytikem Výzkumného centra Asociace pro mezinárodní otázky.

Článek

K čemu konkrétně v Rusku došlo?

Vladimir Putin využil pravidelného setkání s představiteli Ruské federace, aby představil plán v některých dílčích politikách, zejména sociální, ale hlavně to, aby představil plány na řešení nástupnictví a následnictví po roce 2024.

Využil velmi sledovaného projevu, aby představil své plány. Týkají se změn v ústavě a plánu národního referenda o těchto změnách. Jde o překopání politického systému a zakotvení některých sociálních opatření a řešení problému neoblíbenosti režimu. To v posledních letech nastupuje. Rapidně klesá legitimita i popularita vedení.

Foto: Profimedia.cz

Projev prezidenta Putina přenášeli v Petrohradu živě na jedné z výškových budov ve městě.

Jak se má režim změnit? Co se stane s funkcí prezidenta?

Jde o naprosto zásadní změny stylu. Funkce prezidenta bude oslabena a do ústavního systému bude vůbec poprvé zavedena Rada federace, horní komora ruského parlamentu, která dostane nové kompetence. Poprvé od roku 1993, kdy byla schválena současná ústava, dojde k posílení Státní dumy, tedy dolní komory. Duma bude potvrzovat ruskou vládu, což dosud měl v kompetenci ruský prezident.

Putin zdůrazňoval, že režim zůstane prezidentskou republikou, podle návrhů změn ale budou prezidentské kompetence poměrně výrazně osekané a budou se daleko více sdílet s dalšími ústavními orgány. Zvyšuje se i role ústavního soudu, dostane nové pravomoci na úkor prezidenta. Ústavní systém se má významně změnit.

A o tom se má hlasovat v referendu?

Státní volební komise už řekla, že by neměl být problém ho uspořádat, její šéfka mluvila i o tom, že by se to dalo udělat nějakým jednodušším způsobem. Jsme svědky něčeho bezprecedentního v ústavní historii Ruska, která sahá do roku 1993.

Teoreticky to zní, jako by se Rusko přiklánělo směrem ke klasičtější parlamentní demokracii. Dá se to tak vykládat?

Nejsem si jistý. Vidím za tím spíš rozmělnění současné prezidentské republiky, ale nejsem si jistý, jestli to bude výrazné posunutí k parlamentarismu. Spíš si myslím, že se Putin snaží změkčit postavení prezidenta, ve kterém už on objektivně nemůže zůstat. Vyjádřil se v tom smyslu, že s největší pravděpodobností ruský prezident nebude smět potřetí kandidovat. Řeší tedy situaci svého nástupce. V analytických kruzích se mluví o tom, že dojde k přesunutí Putina zpátky do pozice premiéra. To už se v roce 2011 a 2012 řešilo s Medveděvem.

Hodně se mluví o tom, že se Putin posune na šéfa nějakého nadstranického orgánu: Státní rady, nebo jak se spekulovalo v minulých měsících, společného státu s Běloruskem.

Tedy Svazu Ruska a Běloruska, o kterém se v poslední době hovoří…

Jak jsme viděli v minulých měsících, běloruská veřejnost i běloruské vedení ho odmítlo. A aktuální Putinův návrh je takové domácí řešení nástupnické otázky, právě změnou ústavy. Putin s běloruským prezidentem Alexandrem Lukašenkem mnohokrát jednal. Předmětem těchto schůzek bylo i Putinovo politické následnictví. Ale protože se nedohodli, ruský režim se začal víc posouvat do vnitřní roviny a směrem k ústavní změně.

Foto: Profimedia.cz

Prezident Putin a odcházející premiér Medveděv.

Medveděv podal po Putinově projevu demisi. Proč rezignoval? Vyklidil Putinovi cestu?

Přikláním se k tomu, že vyklidil prostor té dalekosáhlé změně. Cítí potřebu k tomu, aby vyklidil pole. Vláda ani Medveděv nebyli populární. U ruských liberálů ztratil po šarádě v roce 2011 a 2012 tím, že prohlásil, že se s Putinem domluvili. Liberálové si do něj přitom projektovali lepší, modernější verzi Putina.

V oblasti sociální politiky, nebo i ekonomické situace obyvatelstva, je nejsnazší obětovat vládu. Tu prezident vybírá a poté i jmenuje. Potvrdí si tak sám sebe. Tohle má naprosto v rukou.

Co se teď bude dít?

Dojde k obměně kabinetu, možná k výměně všech ministrů za účelem zvýšit popularitu režimu a vlády v čele s Putinem. Ten bude v pozici vrchního vládce a moudrého vladaře, který vybírá ty nejlepší administrátory pracující na jeho politice.

Důležité je, že v příštím roce se v Rusku konají parlamentní volby. Pokud změny ústavy projdou a bude posílena moc dolní komory, musí mít Putin větší podporu, aby to neohrozilo širší plán tranzice moci od Putina k někomu loajálnímu, ale třeba mimo současné vedení. Putin by nazíral z pozice šéfa nadstranického orgánu, nebo nějakého nového orgánu, o kterém ještě nevíme.

Je pravděpodobné, že se teď nějakým způsobem zmanipuluje národní referendum, aby prošly věci tak, jak mají. Režim si poradí jiným způsobem.

Prezident Putin ve středu navečer, krátce po natočení tohoto rozhovoru, oznámil nominaci nového premiéra. Má se jím stát Michail Mišustin, který od roku 2010 řídil ruskou daňovou správu, pozn. red.

Foto: Profimedia.cz

Prezident Putin navrhl jako nového předsedu vlády Michaila Mišustina.

Reklama

Doporučované