Hlavní obsah

Demisi! Podle zaplněného Václaváku má Babiše nahradit Petříček

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Náhrada za Babiše do voleb? Demonstranti na Václavském náměstí nejčastěji zmiňovali jméno ministra zahraničních věcí.

Reklama

Jméno současného ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka demonstrující v úterý nejčastěji zmiňovali jako potenciálního předsedu vlády, kdyby Andrej Babiš rezignoval. Seznam ve své anketě oslovil 111 účastníků akce. Co odpověděli?

Článek

„Odstup, Babiši!“ a „Demisi! Demisi!“ skandoval desetitisícový dav na Václavském náměstí v úterý večer. Výzva k odstoupení premiéra Andreje Babiše byla jednou ze tří klíčových požadavků, které formulovali organizátoři akce z Milionu chvilek pro demokracii a slovo „demise“ se poté, co se lidé rozešli z Václavského náměstí, nejčastěji objevovalo křídou napsané po ulicích.

Kdo by měl ale nahradit premiéra čelícího trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo a následkům auditu Evropské komise?

Reportéři Seznamu se přímo na místě snažili anketou zjistit, kdo by podle účastníků demonstrace byl vhodný potenciální nástupce na premiérský post ze současné vládní koalice.

Ze 111 anketních rozhovorů vyšlo najevo, že lidé nejčastěji nechtějí nikoho z hnutí ANO, nepřipadá podle nich v úvahu ani žádný z ministrů. Tak reagovalo 39 oslovených. „Tam jsou vybraní lidé panem premiérem, řešením jsou volby. Nějaké jméno by mě asi napadlo, ale stejně by za ty nitky tahal pan premiér, takže by to bylo jen naoko,“ myslí si Ondřej, který žije v Praze, ale původně pochází z Kopřivnice.

Pokud už demonstranti jmenovali konkrétního politika z vládní koalice, který by jim na postu premiéra vyhovoval, nejčastěji zmiňovali Tomáše Petříčka, ministra zahraničních věcí z ČSSD. S ním by bylo spokojeno 30 oslovených lidí.

Naproti tomu jeho stranickou kolegyni a ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou by brali za premiérku dva demonstranti a předsedu ČSSD Jana Hamáčka jmenovali další dva oslovení, z toho jeden váhal, jestli by se spíše nepřiklonil k Tomáši Petříčkovi. A jeden člověk zmiňoval i ministra kultury Lubomíra Zaorálka.

Na současném ministrovi zahraničních věcí účastníci demonstrace na Václavském náměstí oceňují, že drží slovo a zatím kolem něj nejsou žádné větší aféry.

„Dokáže se postavit Zemanovi a jako jediný ten úřad zastává dobře,“ myslí si například 24letý Adam z Písku.

Na adresu Tomáš Petříčka padaly i umírněnější a chladnější názory. „Přinejhorším,“ poznamenal ke jménu ministra zahraničí muž z východních Čech.

Další demonstrant pak rovnou řekl, že ho nikdo na post premiéra nenapadá. „I ten Petříček by jen plnil rozkazy,“ poznamenal mladý muž z Prahy.

Z ankety vyplynulo, že Tomáš Petříček by se líbil zejména demonstrantům, kteří se sami označili nejčastěji za voliče TOP 09 nebo Pirátů.

Velká skupina oslovených demonstrantů vlastně neví, kdo by měl vládnout po případné demisi Andreje Babiše. Takto reagovalo 25 lidí. Někteří přitom souhlasili s tím, že by novým premiérem měl být někdo z ANO, protože hnutí vyhrálo volby.

Zatímco vicepremiéry – ministryni financí Alenu Schillerovou a ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka – nezmiňoval nikdo z oslovených, dokonce k nim zaujímali negativní postoj, na demonstraci přesto zazněly dva hlasy, které by si dokázaly konkrétního člena hnutí ANO představit jako premiéra. Prvním je Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví.

„Je jediný slušný z ANO, ostatní nestojí ani za řeč,“ řekla Šárka z Prahy, které je 79 let. Další postarší žena pak zmínila poslance Patrika Nachera.

Reklama

Doporučované