Hlavní obsah

Demografické trendy mění svět. Jak na tom můžete vydělat?

Rozhovor o trendech v investování s Evou Miklášovou z Fidelity International.Video: Petr Novotný, Seznam Zprávy

 

Reklama

Říká se, že trend je nejlepší přítel investora. Jedním ze zásadních trendů, dokonce megatrendů, je globální demografický vývoj. Na to, jak na něm vydělat, jsme se v burzovním studiu Seznamu zeptali Evy Miklášové, která v České republice a na Slovensku odpovídá za prodej, marketing a řízení vztahů s klienty v investiční společnosti Fidelity International.

Článek

Investoři s oblibou hovoří o trendech v oblasti technologií, umělé inteligence nebo robotiky, ale jen málo se jich soustředí na takové trendy, jako je právě demografie. „Možná to nezní tak atraktivně jako umělá inteligence, ale i demografické trendy jsou jedním z megatrendů a jsou to trendy, které postupně mění trhy a náš svět,“ říká Miklášová.

Každý megatrend se skládá z několika dílčích trendů. To platí i v případě demografie. „Demografické trendy se skládají z růstu populace, hlavně na rozvíjejících se trzích, stárnutí populace a růstu střední třídy, a to opět hlavně na rozvíjejících se trzích. Dopad těchto dílčích trendů na ekonomiku je rozdílný. Například růst populace v daných zemích zvyšuje poptávku po zdrojích, jako jsou potraviny, voda nebo energie. Stárnutí populace je zase spojené se zvýšenou poptávkou po zdravotní péči, ale dnes i kosmetických produktech nebo službách cestovních kanceláří a podobně,“ vysvětluje.

Výhodou investování na základě demografického vývoje je relativně dobrá předvídatelnost dílčích trendů v této oblasti. Stále je nicméně třeba mít na paměti, že investice podle tohoto megatrendu jsou většinou realizovány prostřednictvím akcií nebo akciových fondů, které vyhovují spíše rizikověji naladěným investorům s dlouhým horizontem.

Stejně tak jako jsou dobře předvídatelné dílčí demografické trendy, jsou dobře předvídatelné i vlivy těchto trendů na hospodaření různých firem. „Z pohledu investorů je ale důležité identifikovat nejen společnosti, které z těchto trendů profitují dnes, ale hlavně ty, které z nich budou profitovat v dalších letech. I proto je nutné, aby tyto investice byly aktivně spravované, aby někdo sledoval, jak se různé trendy vyvíjejí,“ upozorňuje Miklášová.

V portfoliu společnosti Fidelity, jehož skladba je založená na demografických trendech, jsou zastoupeny akcie takových společností jako jsou Amazon, Alphabet či L'Oréal, nebo akcie farmaceutických firem. „Příležitost k investici podle demografie ale mohou nabídnout i trendy spojené s pokračující urbanizací, jako je třeba vyšší poptávka po nemovitostech nebo infrastruktuře,“ uzavírá Eva Miklášová.

Reklama

Související témata:

Doporučované