Hlavní obsah

Demokraté i republikáni volají po prostoru pro Muellera. Sessionsův úřad přebírá odpůrce vyšetřování ruského vlivu

Demokraté i republikáni se obávají, že Robert Mueller nemusí mít po změně na ministerstvu dostatečný prostor pro vyšetřování.Video: Martin Zíta, AP

 

Reklama

Jeffa Sessionse v čele amerického ministerstva spravedlnosti dočasně nahradí Matthew Whitaker, kritik vyšetřování ruského vlivu na prezidentské volby v roce 2016 a speciálního vyšetřovatele Roberta Muellera.

Článek

Ihned po Sessionsově rezignaci, kterou podal na žádost prezidenta Donalda Trumpa, vyjádřili obavy kvůli možným zásahům do vyšetřování demokraté. Nezůstali však sami.

„Administrativa se bezpodmínečně musí vyhnout ztěžování vyšetřování ruského vlivu. Speciální vyšetřovatel Mueller musí mít možnost dokončit svou práci bez vnějších zásahů,“ řekla senátorka Susan Collinsová.

Za Roberta Muellera se postavil také bývalý kandidát na prezidenta Mitt Romney, podporu mu vyjádřil na Twitteru krátce poté, co byl zvolen do Senátu za Utah. „Důležitá práce ministerstva spravedlnosti musí bezpodmínečně pokračovat a dokončení Muellerova vyšetřování nesmí být bráněno.“

Kvůli Sessionsově konci v čele úřadu se po Spojených státech plánují protesty. Svolává je organizace Indivisible Guide, podle které jde o jasný pokus Donalda Trumpa přebrat kontrolu nad vyšetřováním ruského vlivu na prezidentské volby.

Dohled nad prací Roberta Muellera měl za úřad dosud Sessionsův zástupce Rod Rosenstein. Ten byl ze své pozice ovšem ve čtvrtek sesazen. Rosenstein dohled nad vyšetřováním vedl na Sessionsovu žádost. Dosavadní nejvyšší muž americké justice cítil, že pokud by na Muellera dohlížel, čelil by střetu zájmů, protože ani on v minulosti neuvedl na pravou míru své kontakty s ruskými diplomaty.

Narušení nebo úplné zastavení Muellerova vyšetřování ale podle bývalého ředitele CIA Johna Brennana nemusí být ani nyní na pořadu dne. Zejména kvůli tomu, že už může být u konce. „Pokud se na něco skutečně přišlo, nepřekvapí mě, když to vyjde brzy na povrch. Obecně řečeno, vyšetřovatel na závěr vyšetřování sepisuje zprávu, kterou posílá příslušné osobě, v tomto případě Rodu Rosensteinovi. Nepřekvapilo by mě, kdyby zpráva už byla připravena,“ řekl pro americkou MSNBC.

Dohled nad Muellerovým vyšetřováním nyní přebírá již zmíněný Matthew Whitaker. Trvalou náhradu za Sessionse americký prezident Trump jmenuje podle svých slov později.

Řada politiků, zejména demokratů, požaduje, aby se Whitaker vzhledem ke svým dřívějším výrokům volajícím po ukončení šetření dohledu nad Muellerem vzdal.

Reklama

Související témata:

Doporučované