Hlavní obsah

Demokraté mají po první prezidentské debatě. Favoriti pohořeli, nováčci překvapili

Co přinesla první televizní debata demokratických uchazečů o Bílý dům?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Souboj generací, ras i pohlaví – tak se mluví o dvojici televizních debat demokratických kandidátů na prezidenta Spojených států. Rok a půl před konečnou volbou tak diváci mohli získat představu, kdo může ve volbách obstát proti Donaldu Trumpovi.

Článek

Demokratičtí uchazeči o Bílý dům se poprvé společně představili v televizi a z jejich debat vzešli jasní vítězové i poražení. V řadách demokratů se ke kandidatuře odhodlal rekordní počet mužů a žen, a tak se – i přes to, že televize NBC uplatnila určitá kritéria – debata musela rozdělit do dvou večerů. V každém z nich prostor dostala desítka kandidátů o stranickou nominaci.

I kvůli velkému množství diskutujících nemohli moderátoři žádnému z témat dopřát dostatek času. Přesto lze některá vypíchnout. „Řešilo se zejména to, jestli se kandidáti přiklánějí k radikálnější reformě zdravotního pojištění, než byla takzvaná Obamacare. Nicméně do hloubky se moc nešlo – řekl bych to spíš tak, že pro ty výraznější kandidáty, které už lidi znají, šlo hlavně o to nic nepokazit, zatímco těm méně výrazným šlo o získání chvilky k zazáření,“ řekl Seznamu publicista Matěj Schneider, který americkou politickou scénu dlouhodobě sleduje.

Štěstí přálo ženám

V obou případech „bodovaly“ ženy – senátorka Elizabeth Warrenová kladla důraz na změnu amerického systému zdravotního pojištění. Ten aktuálně nenahrává sociálně slabším občanům. „Jak tomu rozumím já, je tu celá řada politiků, kteří říkají, že změna není možná, že to prostě nejde, a mají k tomu řadu politických důvodů. Co vám tím ale říkají skutečně je, že pro to nechtějí bojovat. Zdravotní péče ale přece patří k základním lidským právům a za ty já bojovat budu,“ pronesla Warrenová při debatě.

Ke zviditelnění ale 70leté senátorce pomohlo zejména to, že v její skupině nebyl žádný přední kandidát. Totéž rozhodně neplatilo pro další senátorku – Kamalu Harrisovou. Ta se představila v druhé debatě a kolem sebe měla řadu zvučných jmen. A útokem na jednoho z nich – bývalého viceprezidente Joea Bidena – se zřejmě nejvíce zapsala do paměti diváků.

Harrisová Bidenovi emotivně vyčetla, že nedávno nostalgicky vzpomínal na spolupráci se dvěma senátory, které označila za rasisty. „Nevěřím, že jste rasista. A souhlasím s vámi, když zdůrazňujete význam hledání společného postoje. Také se ale domnívám – a je to osobní, že bylo bolestivé poslouchat, jak mluvíte o dvou senátorech USA, kteří svou pověst a kariéru vystavěli na rasové segregaci v této zemi,“ vzkázala Harrisová někdejšímu viceprezidentovi. Ten odvětil, že jde o nepochopení jeho postoje a lež. Přesvědčivější argumenty pro svou obranu ale nepředložil.

Konec rozdělování rodin uprchlíků

Tématem obou debat byla i migrační politika a separace rodin na americko-mexické hranici. Přispěla k tomu před pár dny zveřejněná fotografie utopeného otce a jeho ani ne dvouleté dcery. Dvojice se přes divokou řeku snažila dostat do Spojených států.

V této otázce se na adresu současné republikánské administrativy velmi kriticky vyjádřil kandidát Pete Buttigieg. „Pokud v něčem vidíme pokrytectví, měli bychom to říct. A republikáni, kteří se spojují s křesťanstvím, svým tvrzením, že bůh by rozdělování rodin rukama federálních agentů schválil, že by schválil umisťování dětí do klecí, ztratili právo se v budoucnu o křesťanství jen zmínit,“ řekl 37letý starosta města South Bend ve státě Indiana.

Buttigieg je nejmladším uchazečem o Bílý dům, válečným veteránem a veřejně přiznaným homosexuálem. A z besedy odcházel vítězně. Možná i díky tomu, že dokázal přiznat své pochybení. A to v případě nedávné smrti Afroameričana Erica Logana, kterého v South Bendu zastřelil bělošský policista. „Proč se vám rasovou disproporci nepodařilo ve vašem městě zlepšit?“ zeptala se ho moderátorka Rachel Maddowová. „Protože jsem to nedokázal změnit,“ prohlásil.

V debatách se nedařilo těm nejzkušenějším politikům. Jak zmíněný někdejší viceprezident Joe Biden, tak ani dlouholetý senátor Bernie Sanders neměli svůj den. Oba přitom podle předvolebních průzkumů patří k nejsilnějším vyzyvatelům Donalda Trumpa.

Biden čelil při debatě narážkám na vysoký věk – osmatřicetiletý kongresman Eric Swalwell poznamenal, že poprvé slyšel Bidena hovořit, když mu bylo šest let. „Souhlasím s vámi, že je potřeba předat pochodeň mladší generaci,“ poznamenal Swalwell. Biden mu na to odvětil, že hodlá držet i nadále.

Bidenovi je 76 let a Sandersovi ještě o rok více. Oba se tak věkem přibližují současnému prezidentovi. Ten na Twitteru debatu označil za nudnou.

Další beseda se má konat na konci července, tentokrát pod taktovkou CNN. Počet kandidátů, kteří dostanou televizní prostor, bude stejně vysoký.

Reklama

Doporučované