Hlavní obsah

Demokraté na předsedkyni dolní komory Kongresu nominovali Pelosiovou. S prezidentem Trumpem chce vyjednávat

Demokraté chtějí v čele Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou.Video: Martin Zíta, AP

 

Reklama

Poslankyně Demokratické strany Nancy Pelosiová je zastánkyní řady sociálních opatření, která doposud v USA nebyla zavedena, jako je například rodičovská dovolená. Už v minulosti se také významně zasadila o zavedení tzv. Obamacare.

Článek

Na předsedkyni americké dolní komory Kongresu, Sněmovny reprezentantů, nominovali zákonodárci demokratickou političku Nancy Pelosiovou. Dosavadní šéfka opozice v případě zvolení do vedení Sněmovny usedne už podruhé. Post dosud zastával republikán Paul Ryan. Přestože Pelosiová získala demokratickou nominaci do pozice předsedkyně Sněmovny reprezentantů bez větších problémů, ještě nemá vyhráno.

Pro Pelosiovou se v interní volbě vyslovilo 203 z celkem možný 235 budoucích demokratických poslanců. Demokraté dosud drží 234 křesel a poslední místo dolní komory stále čeká na oficiální výsledek, podle britského listu The Guardian se ovšem předpokládá, že jej získá právě Demokratická strana. Ostrá volba pozice předsedy čeká Sněmovnu reprezentantů 3. prosince a Pelosiová bude potřebovat absolutní většinu hlasů. Za předpokladu, že se proti ní vysloví všichni republikánští zákonodárci, tak může ztratit pouze 17 demokratických hlasů.

Poslankyně za stát Kalifornie Sněmovnu poprvé vedla v letech 2007–2011 a byla vůbec první šéfkou dolní komory v dějinách Spojených států. V průběhu své politické kariéry se soustředila na práva žen a je známá také díky snaze o zavedení placené rodičovské dovolené. Ta totiž doposud v USA neexistuje a opozicí je kritizována jako levicové opatření.

Pelosiová se taktéž velkým dílem zasadila o prosazení zákona o dostupné zdravotní péči a pojištění, známého jako Obamacare.

Součástí její politické agendy není oponovat prezidentu Trumpovi za každou cenu, zastává spíše konstruktivní přístup k věci. Na tématech, jako je snižování cen léků na předpis, obnova americké infrastruktury nebo ochrana mladých imigrantů bez dokumentace, chce podle deníku The New York Times s Trumpem diskutovat.

Jako předsedkyně Sněmovny reprezentantů bude Pelosiová vykonávat řadu jak reprezentativních, tak ryze praktických a administrativních úkonů. Předseda Sněmovny je pověřen nominací předsedů a členů poslaneckých výborů, komunikuje také s prezidentem země a s horní komorou Kongresu. Zároveň předsedá řídící komisi svojí politické strany, v tomto případě demokratů.

Ačkoliv to ústava země nevyžaduje, bývá zvykem, že předseda dolní komory je také zvoleným zákonodárcem.

Kromě toho je předseda dolní komory třetí osobou, která, vyžádá-li si to situaci, nahrazuje po viceprezidentovi samotného prezidenta USA, pokud není schopen svou funkci vykonávat. Zatímco viceprezident by tuto roli vykonával s plným mandátem, předseda dolní komory už by byl pouze pověřenou hlavou státu.

Reklama

Doporučované