Hlavní obsah

Demokraté počítají s novou ústavní žalobou na Trumpa, oznámila Pelosiová

Foto: Profimedia.cz

Šéfka dolní komory amerického Kongresu Nancy Pelosiová.

Reklama

Odveta za středeční útok Trumpových příznivců na Kapitol, tou má být snaha odvolat dosluhujícího prezidenta z funkce. O úmyslu spustit proces nové ústavní žaloby informovala šéfka dolní komory Kongresu Nancy Pelosiová.

Článek

Pokud nebude americký prezident Donald Trump odvolán na základě 25. dodatku americké ústavy, demokraté spustí ve Sněmovně reprezentantů proces nové ústavní žaloby (impeachmentu) proti dosluhující hlavě státu. V dopise svým spolustraníkům to v neděli napsala šéfka dolní komory Kongresu Nancy Pelosiová.

Pelosiová chce dnes nechat volit ve Sněmovně reprezentantů o rezoluci vyzývající Pence a kabinet, aby využili 25. dodatku ústavy a iniciovali Trumpovo sesazení. Pokud viceprezident nebude reagovat, demokraté spustí proces ústavní žaloby. Trump by tak byl prvním americkým prezidentem, který dvakrát čelil impeachmentu.

Předsedkyně dolní komory Kongresu měla dát podle amerických médií Pencovi 24 hodin na odpověď. „Při ochraně naší ústavy a naší demokracie budeme jednat naléhavě, protože tento prezident představuje bezprostřední hrozbu pro obě tyto instituce,“ píše Pelosiová ve svém dopise spolustraníkům. „Jak dny plynou, sílí zděšení z útoku na naši demokracii, kterého se dopustil tento prezident, a také sílí potřeba okamžitého jednání,“ cituje The Guardian Pelosiovou.

Využít 25. ústavního dodatku může americký viceprezident, který musí mít na své straně většinu vlády. Po sesazení prezidenta by se právě on ujal úřadu hlavy státu. K odvolání prezidenta by se při impeachmentu musely vyslovit dvě třetiny v obou kongresových komorách.

V aktuální situaci je ve hře pouze zkrácení Trumpova mandátu maximálně o několik dní, neboť 20. ledna jej v Bílém domě vystřídá nově zvolený prezident Joe Biden.

Ve hře je podle The Guardian ale také samostatné hlasování, jehož cílem by bylo zabránit Trumpovi v opětovném zastávání funkce prezidenta Spojených států. K tomu by pak měla stačit pouze prostá většina hlasů 51 senátorů. Na rozdíl od impeachmentu, kde jsou potřeba zmíněné dvě třetiny hlasů.

Senát měl být rozdělen aktuálně mezi demokraty a republikány rovnoměrně 50 na 50, převážit hlasování na stranu demokratů ale může viceprezidentka Kamala Harrisová, k vyrovnání sil v Senátu pak také pomohlo vítězství dvou demokratických kandidátů v senátních volbách v Georgii.

Americké úřady mezitím oznámily, že vyšetřují kvůli středečnímu útoku davu podporovatelů prezidenta Donalda Trumpa na budovu amerického Kongresu nejméně 25 případů domácího terorismu. Podle agentury Reuters to dnes oznámil demokratickému kongresmanovi civilní šéf armády Ryan McCarthy.

Člen výboru pro ozbrojené síly Sněmovny reprezentantů Jason Crow, který před vstupem do politiky absolvoval vojenskou misi v Iráku, uvedl, že mu McCarthy řekl, že Pentagon registruje také „další možné hrozby ze strany potenciálních teroristů“ ve dnech do inaugurace zvoleného prezidenta Joea Bidena 20. ledna. Hrozby se podle Crowa týkají i inaugurace samotné.

Ministerstvo spravedlnosti zároveň uvedlo, že v souvislosti se středečním děním v Kapitolu obvinilo další dva lidi. Celkově už čelí obvinění desítky dalších lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované