Hlavní obsah

Demokraté si stěžují FBI kvůli novým e-mailům Clintonové. Ovlivňujete volby

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Vyjádření Clintonové k znovuotevření vyšetřování jejích e-mailů (video: Nela Vejvodová).

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Vyšetřovatelé z FBI mají nové e-maily k dispozici už od začátku října. Jejich šéf dostal varovný dopis.

Článek

Kauza kolem e-mailů Hillary Clintonové se znovu rozhořela v pátek. Ředitel FBI James Comey informoval hlavy obou komor amerického Kongresu o tom, že byly objeveny nové e-maily z doby, kdy byla Clintonová ministryní zahraničí, a FBI je nyní prozkoumává.

Donald Trump vyšetřovatelům poděkoval za odvahu - ukončení dřívějšího vyšetřování byla prý obrovská chyba. Clintonová se zlobí. A možná i oprávněně. Podle zdrojů agentury AP a listu The Washington Post totiž FBI novou elektronickou komunikaci bývalé ministryně zahraničí objevila už na začátku října, v počítači manžela blízké spolupracovnice Clintonové Anthonyho Weinera, který je vyšetřován kvůli obscénní komunikaci s patnáctiletou dívkou. Ředitel FBI Comey se však rozhodl informovat Kongres (a veřejnost) až jedenáct dnů před prezidentskými volbami. The Washington Post jen poznamenává, že není jasné, zda náhodou podřízení Comeyho neinformovali se zpožděním.

Karty na stůl, ovlivňujete volby

Hillary Clintonová požaduje, aby FBI na stůl vyložila všechny svoje karty a zveřejnila všechna fakta - stále není jasné, o kolik nových e-mailů se jedná a co obsahují. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí se nechal na tiskové konferenci slyšet, že ministerstvo neví, zda se elektronická korespondence vůbec vztahuje k době, kdy byla Clintonová šéfkou americké diplomacie.

Šéf demokratů v Senátu Harry Reid dnes zaslal řediteli FBI dopis, ve kterém uvedl, že Comey mohl porušit zákon, který zakazuje vysokým činitelům ovlivňovat s pomocí svých funkcí volby. Problémem je i to, že Comey byl až do letošního července registrovaným členem Republikánské strany a v minulých volbách otevřeně podporoval republikánské kandidáty Johna McCaina a Mitta Romneyho.

První vyšetřování FBI uzavřela s tím, že postup Clintonové, kdy komunikovala i o citlivých věcech přes svoji soukromou e-mailovou adresu, byl neopatrný a hrubě lehkovážný, nicméně zákon porušen nebyl a k úniku tajných informací nedošlo.

Prezidentské volby se uskuteční už 8. listopadu. Znovuotevřená kauza může Hillary Clintonové na poslední chvíli uškodit. Její protikandidát dostal novou munici, která do značné míry přebíjí jeho dřívější skandály. Média a sociální sítě se nicméně podle něj snaží kauzu pohřbít.

Reklama

Doporučované