Hlavní obsah

Demokraté žádají Trumpův konec. Rozhodne se ještě tento týden

Foto: Profimedia.cz

Donald Trump při středečním projevu před demonstranty.

Reklama

aktualizováno •

Vydrží Trump v Bílém domě do inaugurace, nebo nevydrží? Za týden ho tam vystřídá jeho demokratický nástupce Joe Biden. Ještě předtím by ho ale kvůli násilným nepokojům v americkém Kapitolu chtěli demokraté v rychlosti odvolat.

Článek

Předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová v neděli zopakovala záměr Demokratické strany. Zbavit Donalda Trumpa prezidentské funkce, a to jakýmkoliv možným způsobem. Ať už tak učiní viceprezident Mike Pence, nebo demokratická většina v obou komorách amerického Kongresu.

Dnes demokraté předložili své obvinění, na jehož základě by mohl být Trump svržen – viní ho z „podněcování násilí vůči vládě Spojených států“. Republikáni přitom odmítli snahu demokratů, aby mohl Kongres formálně vyzvat viceprezidenta Mikea Pence k využití 25. ústavního dodatku. Ten se používá ve chvíli, kdy viceprezident i vláda dospějí k přesvědčení, že hlava státu není schopna vykonávat svoji funkci.

„Šéfka sněmovny veřejně vyzvala viceprezidenta Pence, aby aktivoval 25. dodatek americké ústavy, který umožňuje odvolání prezidenta pro jeho nezpůsobilost vykonávat funkci. K tomu je ale potřeba i souhlas většiny, tedy osmi členů kabinetu, v němž po sérii rezignací zůstali už jen Trumpovi nejvěrnější spojenci. Takže tato cesta představuje spíše slepou uličku,“ popsal proces Seznam Zprávám amerikanista Petr Kopecký z Ostravské univerzity.

Minulý týden Pence k témuž vyzval i šéf demokratické senátní většiny Chuck Schumer. „To, k čemu včera došlo v americkém Kapitolu, bylo povstání proti Spojeným státům, jež vyvolal prezident. Tato hlava státu by neměla být ve funkci ani o den déle,“ uvedl Schumer ve svém prohlášení. Kopecký nicméně uvedl, že si osobně myslí, že Pence k aktivaci příslušného dodatku nepřistoupí.

„Kde je Pence“ aneb jak si nyní stojí americký viceprezident

„Pence byl po celou dobu k Trumpovi loajální až tak, že byl některými komentátory hanlivě označován za patolízala. Minulý týden byl pro něj velkým testem loajality, neboť Trump po něm chtěl, aby jako předsedající společné schůze obou komor Kongresu prosazoval nepotvrzení výsledků prezidentských voleb. To nakonec Pence odmítl, za což si vysloužil hněv a zlobu Trumpa a milionů jeho příznivců. Dokonce během okupace Kapitolu Trumpovo kritické tweetování na adresu jeho viceprezidenta vedlo rozvášněný dav k vyvolávání hesel jako „Kde je Pence“ a „Pověste Mikea Pence“. Heslo o pověšení viceprezidenta se rychle šířilo na sociální síti Twitter, odkud bylo odstraněno až v sobotu. Pence je v očích řady republikánských voličů zrádce. To představuje pro budoucí kariéru tohoto konzervativního politika velký problém,“ vysvětlil pro Seznam Zprávy Petr Kopecký z Ostravské univerzity.

Volání po zbavení Trumpa prezidentské funkce spustily násilné protesty, které se rozhořely ve středu večer v okolí a uvnitř Kapitolu. A to i budov Kongresu, kam výtržníci vnikli a rozpoutali chaos. Nepokoje, k nimž Trump de facto vyzval na Twitteru, mají pět obětí. V Kongresu ve středu obě komory schvalovaly výsledky prezidentských voleb, jednání museli kongresmani přerušit a vrátit se k němu v pozdních hodinách.

Foto: Profimedia.cz

Šéfka Sněmovny reprezentantů, demokratka Nancy Pelosiová.

Druhý impeachment za posledních 12 měsíců?

Pokud Pence Sněmovně reprezentantů nevyhoví do 24 hodin, mají demokraté více es v rukávu. Jsou hned poté připravení znovu (po necelém roce od prvního neúspěšného pokusu) zahájit proces impeachmentu. Tedy ústavní žaloby kvůli „vyvolání povstání“, jak píše britská veřejnoprávní BBC.

Pelosiová o tom informovala své spolustraníky v dopise. „Budeme jednat s naléhavostí, protože tento prezident je bezprostřední hrozbou,“ napsala Pelosiová. Podporu impeachmentu vyjádřili téměř všichni demokratičtí členové Sněmovny reprezentantů s tím, že prezident „zůstává hrozbou pro národní bezpečnost, demokracii a ústavní pořádek“, řekl Seznam Zprávám amerikanista.

„Sněmovna by patrně žalobu schválila, ale soudní proces samotný a případné odsouzení a odvolání prezidenta by bylo v rukou horní komory Kongresu, tedy Senátu. A tam by bylo potřeba dvoutřetinové většiny, což bez podpory republikánů není dosažitelné. Sice už dva republikánští senátoři podporují Trumpovo sesazení, ale naopak mezi demokraty nejsou všichni ochotní odvolání prezidenta podpořit,“ vysvětlil Kopecký z Ostravské univerzity.

Proces impeachmentu by se nicméně mohl protáhnout, případně i odložit na později. „Hraje se i o to, jestli bude moci Trump za čtyři roky znovu kandidovat. Na doživotní zákaz kandidatury totiž stačí jen prostá většina Senátu,“ uvedl amerikanista Kopecký.

Trump je třetím šéfem Bílého domu v americké historii, který kdy čelil ústavní žalobě – před ním to byli ještě prezidenti Bill Clinton a Andrew Johnson.

O potenciálních násilnostech se vědělo dopředu

Kromě otázky, co bude s Trumpem, Amerika stále žije událostmi z minulého týdne – tedy samotnými nepokoji ve washingtonském Kapitolu. Americké úřady nyní vyšetřují kvůli útoku na budovu Kongresu minimálně 25 případů domácího terorismu, což podle agentury Reuters v pondělí oznámil civilní šéf armády Ryan McCarthy.

„O protestech se vědělo dlouho dopředu, o účasti ultrapravicových radikálů a nacionalistů se vědělo, svolávali se na sociálních sítích (Gap, Parler). Byli velmi dobře organizovaní, ale jejich přípravy na revoluci, jak to už předem mnozí nazývali, probíhaly na veřejně dostupných sítích. Tam se otevřeně mluvilo o tom, že Kapitol vezmou útokem, i o jeho okupaci. Federální úřady o tom nepochybně věděly. Rekonstrukce událostí z 6. ledna také ukazuje, že násilností se odehrálo více, než se z televizních záznamů jevilo,“ řekl Seznam Zprávám Kopecký.

Americký list The Washington Post informoval o tom, že se o protestech i hrozbě násilností nejen vědělo dopředu, ale že někteří se snažili Kongres na potenciální útok i připravit. Šéf kapitolské policie Steven Sund požádal dva dny před středečním schvalováním prezidentských výsledků bezpečnostní činitele obou komor Kongresu, tedy své nadřízené, aby svolili k povolání washingtonských jednotek Národní gardy do pohotovosti. Ti mu na podání oficiální žádosti o umístění jednotek nekývli.

Na násilnostech v americkém Kapitolu se pak podíleli lidé z různých koutů americké společnosti. Mimo jiné členové extremistických skupin.

„Šlo například o členy výhradně mužské ultrapravicové skupiny Proud Boys, která zastává poměrně rasistické a šovinistické postoje a neštítí se násilí vůči levicovým protivníkům. Na okupaci Kapitolu se podílely i významné tváře hnutí QAnon. Přívrženci tohoto hnutí věří, že Trump stojí v čele utajeného tažení proti satanistickým pedofilům, kteří zastávají významné pozice v politice, médiích a byznysu. Potíž je v tom, že nejde o nějakou obskurní skupinu. Této konspirační teorii věří desítky milionů voličů Republikánské strany,“ podotkl amerikanista Kopecký.

Podle agentury AP povstalecká skupina sestávala z Trumpových fanoušků včetně sponzorů i členů Republikánské strany, krajně pravicových ozbrojenců, příznivců bílé nadřazenosti a členů amerických vojenských složek.

Někteří z výtržníků byli těžce ozbrojení, mezi nimi i sedmdesátiletý Lonnie Leroy Coffman z Alabamy. Ten si do Washingtonu DC přivezl automatickou zbraň s několika zásobníky, tři ruční zbraně a jedenáct sklenic podomácku vyrobeného napalmu. Coffmana policie zatkla poté, co se ke svému pickupu, kde propriety skladoval, vrátil. U sebe měl zrovna dvě ruční zbraně.

S Trumpem spřízněná televizní stanice Fox News se nicméně snažila vinu za nepokoje svést na radikální levicové hnutí Antifa. A nebyla jediná, přistoupili k tomu i někteří republikáni. „Tvrzení kongresmana Matze, opřené o údajné záběry z kamer rozpoznávajících obličeje výtržníků, bylo brzy vyvráceno mimo jiné Federálním úřadem pro vyšetřování, ale tato hypotéza žije v konzervativních médiích dále svým životem,“ uvedl Kopecký.

Donalda Trumpa čeká posledních osm dní v prezidentské funkci. Podle Kopeckého byla americká společnost polarizovaná už před jeho nástupem, republikán ale rozkol vědomě a intenzivně prohluboval.

„Z příkopů udělal zákopy. Biden bude chtít s touto zákopovou mentalitou skoncovat, ale bude to mít velmi těžké. Zajímavé bude také sledovat, co se bude dít se sociálními sítěmi, které významně přispěly k radikalizaci Američanů. Twitter pro Trumpa byl hlavním komunikačním kanálem, klíčem k úspěchu a zbraní zároveň. Dnes jsme svědky paradoxní situace, kdy kvůli podílu na bezprecedentním útoku na Kongres zablokovali Trumpovi přístup na jeho facebookový a twitterový účet, ale přístupové kódy k jaderným zbraním mu zůstaly,“ uzavřel pro Seznam Zprávy amerikanista Petr Kopecký z Ostravské univerzity.

Reklama

Související témata:

Doporučované