Hlavní obsah

Demokraté chtějí změnit jadernou doktrínu USA. Nesměly by zaútočit první

Senátorka Warrenová a poslanec Smith chtějí přehodnotit jadernou politiku USA.Video: Marek Martinovský, AP, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Dva významní zástupci amerických demokratů v Kongresu navrhli zákon zakazující Spojeným státům použít jaderné zbraně jako první. Oznámil to americký zpravodajský server The Hill. Návrh, který předložili senátorka Elizabeth Warrenová a poslanec Adam Smith, má jedinou větu: Nepoužít zbraně jako první je politika Spojených států.

Článek

„Naše jaderná strategie je nejen zastaralá, ale je i nebezpečná,“ uvedli oba politici v prohlášení. Jejich návrh má zabránit chybným kalkulacím při použití jaderných zbraní a „zachovat morální a diplomatické vůdcovství USA ve světě“. Podle Smithe návrh uchovává možnost odpovědět jadernou zbraní na jaderný útok protivníka proti USA nebo jejich spojencům.

Dlouhodobá strategie USA počítá s právem zasazení preventivního jaderného úderu. Změnit tento přístup zvažoval údajně bývalý prezident Barack Obama před svým odchodem z Bílého domu, ale neučinil tak na naléhání poradců, podle nichž by takový krok podnítil choutky protivníka.

Jiný návrh omezující použití jaderných zbraní už v úterý předložili v Kongresu další dva demokraté, poslanec Ted Lieu a senátor Ed Markey. Stanoví, že k nasazení jaderných zbraní jako první si musí prezident vyžádat souhlas Kongresu.

Rusko si právo udeřit jadernými zbraněmi jako první vyhradilo v revizi vojenské doktríny v roce 2014. Moskva by podle nich mohla jako první nasadit jadernou zbraň i v případě agrese vedené konvenčními prostředky, jestliže je ohrožena sama existence státu.

V Pekingu začaly ve čtvrtek diplomatické konzultace pěti stálých členů Rady bezpečnosti OSN, tedy USA, Británie, Francie, Číny a Ruska. Agentura TASS oznámila, že ruská delegace předala účastníkům konzultací dokument, v němž vyjadřuje znepokojení nad vojenskou doktrínou USA. Podle Moskvy připouští americká doktrína možnost reagovat jadernými zbraněmi na „hrozby nejaderného charakteru“.

Reklama

Doporučované