Hlavní obsah

Demokratické gesto Bidena. USA darují světu 500 milionů dávek vakcíny

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena během příštích dvou let poskytne chudším zemím 500 milionů dávek protikoronavirové vakcíny, píší světová média.

Článek

Mám plán pro očkování celého světa, prohlásil dnes americký prezident Joe Biden před svou první zahraniční návštěvou. O několik hodin později přišly zprávy o tom, že Spojené státy darují chudším zemím 500 milionů dávek vakcín, přitom prvních 200 milionů pošlou ještě tento rok. Ty by podle expertů měly stačit na plnou imunizaci 100 milionů lidí. Zbytek by měl být distribuován v první polovině roku 2022, píše britská stanice BBC.

Vakcíny nakoupené od firem Pfizer a BioNTech USA budou sdílet v rámci iniciativy COVAX. Týkat se to bude 92 chudších zemí a Africké unie.

O rozdělení vakcín pro chudé země Biden hovořil už v dubnu a Washington se kvůli tomu dlouho nacházel pod tlakem, že by měl zaujmout přední pozici ve snaze naočkovat co největší část světové populace. Dosud také nebylo jasné, kterým zemím chce Washington vakcíny poskytnout nebo kdy přesně k tomu dojde. Spojené státy, které disponují rozsáhlými výrobními kapacitami, dosud odmítaly vakcíny sdílet. Hlavní prioritou americké vlády totiž bylo naočkovat vlastní populaci.

Nyní, kdy podle tamních úřadů naočkovaných Američanů stále přibývá, Bidenův bezpečnostní poradce Jake Sullivan oznámil, že prezident je konečně odhodlán sdílet vakcíny se světem. Sullivan se také domnívá, že Biden chce tímto krokem ukázat, „že demokratické země jsou ty, které dokážou poskytnout řešení lidem po celém světě“.

První zahraniční cesta

Joe Biden dnes zamířil do Velké Británie, tam na letišti britského letectva v Mildenhalludnes přistál v prezidentském speciálu Air Force One. Učinil tak poprvé jako šéf Bílého domu. Podle avizovaného plánu se americký prezident v nejbližších dnech zúčastní summitu skupiny G7, který tento rok proběhne v Cornwallu. Setká se také s britským premiérem Borisem Johnsonem, následně se na hradu Windsor sejde s královnou Alžbětou II. a ve švýcarské Ženevě bude jednat se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem.

Ještě před svým odletem šéf Bílého domu prohlásil, že cílem jeho cesty je ukázat Číně a Rusku, že USA a Evropa udržují těsné vztahy. Ambicí Bidena je podle pozorovatelů přesvědčit tradiční spojence Spojených států, že se na Washington mohou spolehnout jako na stabilního partnera. To je klíčové zejména po kontroverzním prezidentství Donalda Trumpa, během jehož mandátu došlo k přerušení řady diplomatických vztahů.

Reklama

Související témata:

Doporučované