Hlavní obsah

Demokratické primárky na Aljašce vyhrál Joe Biden

Foto: Profimedia.cz

Joe Biden, bývalý Obamův viceprezident, nyní kandiduje na post nejvyšší.

Reklama

Demokratický prezidentský kandidát Joe Biden zvítězil v dalších primárkách a jasně kráčí k nominaci do boje o Bílý dům. Senátora Bernieho Sanderse, který už prezidentské volby vzdal, porazil na Aljašce o více než 10 procent hlasů.

Článek

Prezidentské primárky Demokratické strany na Aljašce vyhrál někdejší americký viceprezident Joe Biden, který porazil senátora za Vermont Bernieho Sanderse. Hlasování bylo kvůli koronavirové pandemii výhradně korespondenční. Ačkoli Sanders získal skoro 45 procent hlasů obyatel Aljašky, výběr prezidentského kandidáta demokratů by to již změnit nemělo, neboť senátor souboj vzdal, čímž otevřel cestu pro Bidenovu nominaci.

Kvůli koronaviru se hlasování protáhlo

Stranické volby byly na Aljašce původně plánovány na sobotu 4. dubna. Kvůli hrozbě šíření nákazy koronaviru bylo ale osobní hlasování zrušeno a jako jediná možnost, jak hlas odevzdat, byla ponechána korespondenční volba. Vzhledem k mimořádné situaci byl prodloužen termín korespondenčního hlasování do pátku 10. dubna.

Demokratické primárky na Aljašce, kde žije asi 730 000 lidí, byly uzavřené, což znamená, že se jich mohli zúčastnit jen registrovaní demokraté. Strana podle CNN poslala registrovaným straníkům 71 000 volebních lístků a rovněž jim umožnila, aby si je sami stáhli ze stranického webu.

Hlasování se nakonec zúčastnilo zhruba 19 500 lidí, z nichž 55,3 procenta podpořilo Bidena a 44,7 Sanderse. Demokraté z Aljašky na nominační sjezd, který oficiálně stranického kandidáta zvolí, posílají 15 delegátů. Podle portálu jich osm získal Biden a sedm Sanders a agentura AP jich bývalému viceprezidentovi připsala jedenáct a Sandersovi čtyři. Rozdíl je následkem použití odlišné metodiky výpočtu.

Podle AP senátor po zastavení kampaně již nemá nárok na delegáty přidělené za celý stát, může ale získávat delegáty za jednotlivé kongresové volební obvody. AP svou bilanci opírá o pravidla Demokratické strany.

Sanders volby vzdal, buduje si ale pozici ve straně

Portál The Green Papers se ale zase ve své bilanci odvolává na aljašskou odnož Demokratické strany, která Bidenovi připsala osm delegátů a Sandersovi sedm, respektive devět a osm po připočtení jednoho náhradního delegáta oběma kandidujícím.

Přestože levicově orientovaný Sanders odstoupil z nominačního soupeření, o hlasy delegátů se na úkor středového Bidena nadále uchází. Podle deníku The New York Times tak chce posílit svou pozici v Demokratické straně, aby mohl prosazovat svůj program.

Aljaška je tradičně republikánský stát, což dokládá i tamní výsledek prezidentských voleb v roce 2016, kdy většinu získal nynější šéf Bílého domu Donald Trump. Republikáni letos primárky nepořádají, všichni delegáti budou automaticky přiděleni Trumpovi, který usiluje o znovuzvolení a který si již nominaci své strany zajistil. O prezidentovi pak rozhodnou celoamerické prezidentské volby v listopadu.

Reklama

Doporučované