Hlavní obsah

Senátor Bernie Sanders ohlásil kandidaturu do amerických prezidentských voleb

Bernie Sanders natočil video, kde kandidaturu oznamuje.Video: Šimon Felenda, AP, Reuters

 

Reklama

Donald Trump má pro příští prezidentské volby dalšího potenciálního protikandidáta. Je jím nezávislý senátor zastupující Vermont Bernie Sanders. Usilovat bude o nominaci za Demokratickou stranu.

Článek

Nezávislý senátor Bernie Sanders oznámil kandidaturu v amerických prezidentských volbách 2020. Sanders se už v minulých volbách pokoušel o nominaci Demokratické strany, ale v souboji s Hillary Clintonovou neuspěl.

Sanders, který v Senátu zastupuje stát Vermont, je v amerických médiích označován za levicového radikála a zaníceného bojovníka proti oligarchii. Kandidaturu senátor oznámil v rozhovoru pro Vermont Public Radio.

Podle analytiků by v kampani mohl těžit z celkového posunu Demokratické strany doleva, k němuž došlo v reakci na politiku republikánského prezidenta Donalda Trumpa.

V průzkumech mezi možnými demokratickými kandidáty se Sanders spolu s bývalým viceprezidentem Joem Bidenem a kalifornskou senátorkou Kamalou Harrisovou objevuje na prvních místech.

Oblíbený je především pro své progresivní návrhy, jako je rozšíření zdravotní péče, rozšíření pokrytí sociálního zabezpečení a bezplatné vysokoškolské vzdělání.

Reklama

Doporučované