Hlavní obsah

Demokratičtí uchazeči o Bílý dům se utkali ve druhé debatě. Došlo na hádky a osočení z rasismu

Demokratičtí kandidáti na prezidenta za sebou mají první dvě televizní debaty.Video: Eliška Kolomazníková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Druhá polovina demokratických kandidátů a kandidátek v noci vystoupila v prezidentské debatě ve floridském Miami. Debatu provázely rozpory týkající se věku, ideologie a také rasových záležitostí. Mezi dva nejsilnější okamžiky debaty patřily momenty, ve kterých figurovali Kamala Harrisová a Pete Buttigieg. Šestasedmdesátiletý Joe Biden musel vyvracet výtky proti jeho věku a kritizoval také současného šéfa Bílého domu.

Článek

Harrisová skórovala několikrát. Nejprve když rázně prohlásila: „Podívejte se, kolegové, američtí diváci nechtějí vidět bitku o jídlo. Američtí diváci se chtějí dozvědět, jak to jídlo na stůl dostat,“ píše server Politico. Za tento výrok jí zatleskal i konkurent Biden. Harrisová se vymezila také vůči Bidenovi. Tvrdila, že jeho vyjádření o segregaci pro ni jako ženu menšinové rasy bylo zraňující.

„Nevěřím, že jste rasista. A souhlasím s vámi, když zdůrazňujete význam hledání společného postoje,“ řekla Harrisová. „Také se ale domnívám – a je to osobní, bylo zraňující slyšet vás hovořit o dvou senátorech USA, kteří svou pověst a kariéru vystavěli na rasové segregaci,“ dodala. Biden na to odvětil, že si jeho postoj špatně vyložila.

Biden čelil během debaty narážkám na svůj věk od osmatřicetiletého kongresmana Erica Swalwella, který poznamenal, že poprvé slyšel Bidena hovořit, když mu bylo šest let. „Souhlasím s vámi, že je potřeba předat pochodeň mladší generaci,“ poznamenal Swalwell. Biden mu na to odvětil, že pochodeň stále drží.

Pete Buttigieg zaujal okamžikem, kdy přiznal, že selhal. A to v případě nedávné smrti Afroameričana Erica Logana, kterého zastřelil bělošský policista. „Proč se vám rasovou disproporci nepodařilo ve vašem městě zlepšit?“ zeptala se moderátorka Rachel Maddowová. „Protože jsem to nedokázal změnit,“ přiznal otevřeně vlastní selhání, což nebývá u politiků běžné, notabene při prezidentské debatě.

Biden se naopak vymezil vůči Donaldu Trumpovi, který podle něj protežuje nejbohatší Američany, přičemž Ameriku vybudovala obyčejná střední třída. Dodal, že prezident vystavil USA hrozivé situaci, když podepsal snížení daní vysokopříjmovým Američanům. Bývalý viceprezident řekl, že tato zvýhodnění bude nutné zrušit. Agentura AP poznamenala, že Biden se vyhnul vysvětlení ke svému komentáři na nedávné sponzorské akci, kde dárce ujistil, že jejich životní styl zrušením daňových škrtů neutrpí.

„Ano, budou platit více na daních, ale méně na zdravotní péči,“ řekl senátor Sanders, který se sám označuje za demokratického socialistu. Svůj návrh přeměnit systém soukromého zdravotního pojištění na státem financovaný model považuje za klíčový v boji proti nerovnostem.

První debata demokratických uchazečů o stranickou nominaci byla kvůli velkému počtu debatujících rozdělena na dva večery, během kterých se představilo vždy deset kandidátů. O nominaci se ucházejí takřka tři stovky demokratů, ale jen necelé tři desítky z nich jsou považovány za hlavní kandidáty. Z této užší skupiny pozvánku do debaty dostalo jen dvacet z nich, kteří splnili přísné stranické podmínky.

Reklama

Doporučované