Hlavní obsah

Demonstrace proti Babišovi a Benešové, Trump na návštěvě Velké Británie a Praha odprodá 582 bytů

Polední zprávy 4. června 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Polední zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

0:40 Demonstrace proti Babišovi a Benešové

Největší demonstrace od roku 1989 – tak by měl vypadat dnešní protest na Václavském náměstí za nezávislost justice, demisi ministryně spravedlnosti Marie Benešové a proti premiéru Andreji Babišovi. Pořadatel, iniciativa Milion chvilek pro demokracii, očekává účast více než stovky tisíc lidí. Demonstrace za odstoupení Benešové se konají každý týden od konce dubna.

01:08 Jak funguje antikonfliktní tým

Na místě protestů bude také policie, včetně antikonfliktního týmu, který se snaží předcházet konfliktům a potyčkám. Co přesně má antikonfliktní tým za úkol a jak tito speciálně vycvičení policisté pracují, teď přiblíží ředitel pořádkové policie Policejního prezidia České republiky Martin Hrinko, který byl hostem pořadu Ráno na gauči.

02:22 Sněmovna bude jednat o kauze premiéra Babiše

O návrhu auditní zprávy Evropské komise chce dnes jednat Poslanecká sněmovna. Opozice plánuje navrhnout bod programu, který by se týkal právě premiéra Andreje Babiše, Agrofertu, dotací a možnosti vracet stovky milionů korun zpět Bruselu. V Poslanecké sněmovně bude zasedání sledovat reportérka Pavlína Kosová.

06:21 Rozsudek nad skupinou, která zabíjela a vařila tygry

Případ nelegálního zabíjení tygrů a obchodu s částmi jejich těl by dnes měl soud v České Lípě zakončit rozsudkem. V kauze jsou tři obžalovaní, mezi nimi je i provozovatel zooparků u Prahy a Doks na Českolipsku Ludvík Berousek. Ten měl mrtvé tygry předávat preparátorovi Miloši Hrozínkovi a hotové produkty z tygřích těl jako masox nebo tygří víno následně prodával Xuan Vu Le, mimo jiné v pražské Sapě. Za neoprávněné nakládání s chráněnými zvířaty hrozí všem třem obžalovaným trest do pěti let vězení.

07:00 Trump na návštěvě Velké Británie

Druhý den návštěvy amerického prezidenta Trumpa se nese ve znamení rozsáhlých protestů. Tisíce demonstrantů se právě teď scházejí na Trafalgarském náměstí, aby vyjádřily nesouhlas s politikou amerického prezidenta. Nad britským parlamentem se má vznášet i známá nafukovací Trumpova podobizna. Ve studiu návštěvu okomentuje Jolana Humpálová.

10:21 Kushner tvrdí, že Palestinci si sami nemohou vládnout

Palestinci si sami vládnout nemohou. Nejsou na to připraveni, tvrdí to Jared Kushner. Zeť amerického prezidenta Donalda Trumpa, který mu radí ohledně dění na Blízkém východě.

11:14 Znepřístupnění břehů v Benátkách

Mezi obyvateli italských Benátek znovu sílí hlasy volající po znepřístupnění břehů města velkým výletním lodím. V neděli jedna taková narazila do přístaviště a také do menší lodě. Celkem čtyři lidé při nehodě utrpěli zranění.

12:28 Průlet nad Tichým oceánem

Americký astronaut Nick Hague natočil při pobytu na Mezinárodní vesmírné stanici časosběrné video zachycující pohyb Země. Na snímku je patrný průlet z oblasti nad Tichým oceánem do oblasti Atlantiku.

13:16 Protest hazardního průmyslu

Vláda minulý týden schválila návrh na zdanění loterijních výher nad 100 tisíc korun 15 procenty. Tento návrh ale velmi vadí zástupcům sázkových kanceláří a provozovatelů loterijních her. Víc o tom ví kolega Aleš Černý, který byl na jejich dnešním brífinku.

16:18 Praha odprodá 582 bytů

Praha pokračuje v procesu privatizace bytového fondu. Aktuálně se pražská koalice dohodla na odprodeji 582 bytů, u kterých již zahájila kroky k prodeji. 78 bytů, které jsou nyní prázdné, si prozatím město ponechá. Právě prodej bytů, u kterých byl proces již zahájen, prosazovaly Spojené síly pro Prahu společně s opozicí. Piráti byli naopak pro úplné zastavení privatizace.

16:46 Moravskoslezský kraj se snaží zachránit provoz na letišti

Radní Moravskoslezského kraje schválili návrh na podporu leteckých linek z Ostravy do Vídně a Mnichova formou veřejné objednávky. Spojení na některé z velkých evropských uzlů označili za „životně důležité pro kraj“. V půlce června bude o podpoře rozhodovat zastupitelstvo. Maximální kompenzace za obě linky má být 7 milionů a 800 tisíc eur ročně při 26 rotacích týdně.

17:13 Zbytky sněhu v Krkonoších

V nížinách tropy, na vrcholcích Krkonoš zbytky sněhu. Letošní zima sice byla na sníh bohatá, přesto ale Krkonoše hlásí na některých místech už teď sucho. Slavná sněhová Mapa republiky zatím drží.

19:06 Nebezpečná místa na silnicích

Sezóna letních dovolených začíná, každoročně proto v tuto dobu roste počet aut, která na silnice vyrážejí. Na nebezpečné úseky silnic a dálnic dnes v našem ranním pořadu upozornil i vedoucí oddělení BESIP ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Reklama

Doporučované