Hlavní obsah

Demonstrace proti cenzuře internetu. Po Evropě se už nasbíralo pět milionů podpisů

Demonstrace proti cenzuře internetu se uskutečnily v českých a evropských městech.Video: Šárka Kabátová

 

Reklama

Zachraňme internet – heslo dnešních protestů v Česku i zahraničí. Ty se uskutečnily kvůli chystané reformě Evropské unie o ochraně autorských práv na internetu. Účastníkům demonstrací vadí hlavně úprava, která má posílit postavení tvůrců obsahů vůči internetovým gigantům typu Google či Facebook.

Článek

Demonstrace na protest proti plánované reformě autorského práva se dnes uskutečnily v řadě evropských zemí. Za „záchranu internetu“ vyšli především mladí lidé do ulic například v Rakousku, Polsku nebo Portugalsku. Zdaleka nejpočetnější protesty se ale odehrály v Německu, kde jen v Mnichově demonstrovalo podle policie 40 000 a podle organizátorů dokonce 50 000 lidí. Proti chystané směrnici o autorských právech na internetu vyšly z iniciativy Pirátské strany protestovat desítky lidí i v desítce českých měst.

„Zavřete na chvíli oči a představte si budoucnost. Bude internet nástrojem svobodného šíření informací? Nebo se stane místem, kde chybující robotické filtry vyhodnocují, na co se můžete podívat a na co ne? Zatím směřujeme ke scénáři cenzury. Říkáme jasné ne: usilujeme o vyškrtnutí článků 11 a 13 z návrhu směrnice o autorském právu. Chceme skutečnou reformu, která bude odrážet realitu digitálního věku,“ uvedli Piráti ve svém prohlášení před demonstracemi po celé republice.

O návrhu směrnice má Evropský parlament hlasovat příští týden. Oponenti kritizují hlavně článek 11 směrnice týkající se plateb autorských poplatků za sdílení obsahu a článek 13, který platformám typu YouTube ukládá povinnost kontrolovat, zda nahraný obsah neporušuje autorská práva

Tři dny před hlasováním v Evropském parlamentu účastníci demonstrací požadovali zejména vyškrtnutí sporného článku 13, který internetovým platformám, jako je YouTube, ukládá větší povinnosti – již při načtení souborů by měly ověřit, zda obsah není chráněný autorským právem.

Podle agentury DPA začaly v Německu demonstrace už během dopoledne v Postupimi, Berlíně, Hannoveru, Rostocku, Kolíně nad Rýnem, Hamburku a dalších až 40 městech, která ohlásila zapojení do kampaně Zachraňte svůj internet. Spoluorganizátorem demonstrací byl stejnojmenný spolek.

Protestní akce byly očekávány například ve Francii, Nizozemsku, Rakousku, Dánsku, Polsku, Rumunsku, Řecku nebo také v Česku. Tam vyšly desítky lidí do ulic v Praze a další desítce měst, mimo jiné v Brně, Českých Budějovicích, Jihlavě nebo Pardubicích Pod protestní internetovou peticí se už sešlo přes pět milionů podpisů.

Podporu demonstrantům v Německu vyjádřili představitelé sociální demokracie (SPD), Zelených, svobodných demokratů (FDP) či strany Levice. „Filtr při načítání považujeme za špatnou věc,“ uvedla šéfka kandidátky SPP ve volbách do europarlamentu a ministryně spravedlnosti Katarina Barleyová. Spolková vláda, jejíž je SPD členem, přitom na evropské úrovni novelu podpořila.

EP bude v úterý hlasovat o novele autorského zákona, která by podle jejích autorů tuto právní oblast měla aktualizovat pro dobu internetového věku. Kompromisní dohodu oznámili vyjednavači EP a členských států EU v půli února.

Kritici se obávají, že filtr při načítání budou muset použít všechny platformy, které budou povinovány zjišťovat, zda fotografie, videa či hudební nahrávky neporušují autorský zákon. To by vedlo k cenzuře, neboť filtr by blokoval i legální obsah, jako jsou citáty, parodie či satira.

K reformě zákona o autorských právech vyzvalo v EU 260 nakladatelství, noviny, zpravodajské agentury, rádia, produkční firmy i mediální tvůrci. Požadovali „spravedlivou účast na obchodu s obsahem, aby se tím zajistil bohatý a rozmanitý internet, v němž budou mít pevné místo informace a kultura“.

Místopředseda Evropské komise Frans Timmermans tento záměr podpořil. Podle něj není spravedlivé, aby z duševního vlastnictví měla zisky například pouze společnost Google. „Proto se snažíme tuto věc regulovat evropskou legislativou. Musíme chránit umělkyně a umělce,“ řekl.

Reklama

Doporučované