Hlavní obsah

Demonstrace proti epidemickým opatřením v Haagu se zvrhla v násilí

Foto: Profimedia.cz

Při včerejších demonstracích v Rotterdamu rovněž došlo na násilí.

Reklama

V části města, kde sídlí nizozemská vláda, došlo během demonstrace k násilným střetům. Hořela auta a na policisty létalo kamení.

Článek

Demonstrace proti epidemickým opatřením v Haagu se v sobotu večer zvrhla v násilí. Protestující zapalovali auta a házeli na policisty kamení a další předměty. Informuje o tom agentura AFP. Podobně dopadla i páteční demonstrace v Rotterdamu.

V Rotterdamu jsou po pátečních násilných protestech tři vážně zranění lidé v nemocnici, uvedla agentura Reuters s odvoláním na upřesněné informace od policie; předchozí údaje byly o čtyřech hospitalizovaných, ještě dříve o dvou.

V Rotterdamu dav několika stovek lidí zapaloval auta, odpaloval petardy a házel po policistech kameny. Policie odpověděla výstražnými výstřely a vodními děly, 51 lidí zatkla. Polovině z nich je méně než 18 let.

„Tři účastníci výtržností utrpěli střelná zranění a zůstávají v nemocnici,“ uvedla policie. Úřady střelbu vyšetřují, a to včetně otázky, zda zranění byli zasaženi kulkami z policejních zbraní. Protest se podle starosty města zvrhl v „orgie násilí“.

„Policie byla nucena tasit zbraně a dokonce vést přímou střelbu,“ uvedl starosta Ahmed Aboutaleb na tiskové konferenci.

„Protestování je zásadním právem v naší společnosti, ale to, co jsme viděli včera večer, je jednoduše kriminální počínání,“ řekl v sobotu nizozemský ministr spravedlnosti Ferd Grapperhaus. „S demonstrováním to nemělo nic společného,“ dodal.

Nizozemsko před týdnem znovu zavedlo některá omezení ekonomiky, neboť se v zemi začaly objevovat dosud nejvyšší počty nově nakažených od začátku pandemie. Restaurace a obchody musejí podle nových pravidel zavírat dříve a sportovní utkání se odehrávají bez diváků. Podle místních médií se na pátečních nepokojích podíleli i takzvaní hooligans, tedy skalní příznivci některých fotbalových klubů.

Vláda v pátek rovněž druhý rok v řadě zakázala novoroční ohňostroje s odůvodněním, že opatření zabrání mimořádnému zatížení nemocnic.

V centru Vídně se na ohlášené demonstraci sešly desetitisíce odpůrců protiepidemických opatření, které svolala opoziční pravicově populistická Svobodná strana Rakouska (FPÖ). Jen dva dny před začátkem celostátní uzávěry na náměstí Hrdinů poblíž Hofburgu a v jeho okolí protestovalo bezmála 40 000 lidí, informovala agentura APA. Atmosféra byla podle rakouských médií vyostřená a došlo i na potyčky s policií. Nejméně deset lidí bylo zatčeno.

Úřady původně počítaly s tím, že se do protestu zapojí asi 15 000 lidí. Mnohem vyšší účast nejspíš souvisí s pátečním oznámením vlády, která se rozhodla razantně zpřísnit opatření pro boj s pandemií. Od pondělí v zemi začne nejméně desetidenní celostátní uzávěra a chystá se i povinné očkování proti covidu-19.

Podle pořadatelů do centra metropole dorazilo až 100 000 lidí, policejní odhady hovoří o 38 000 protestujících. Na bezpečnost a dodržování aktuálních protipandemických pravidel dohlíželo na 1300 strážců zákona.

Reklama

Související témata:

Doporučované