Hlavní obsah

Demonstrace proti Trumpovi se zvrhla v pouliční boj, policie použila slzný plyn

Demonstrace proti Trumpovi skončila ve Phoenixu střety s policiíVideo: Reuters

 

Reklama

Tisíce lidí se shromáždily v ulicích arizonského Phoenixu v souvislosti s návštěvou Donalda Trumpa.

Článek

Po návštěvě amerického prezidenta Donalda Trumpa ve Phoenixu propukl v ulicích chaos. Tisíce protestujících lidí rozháněla policie slzným plynem v reakci na to, že demonstranti po nich házeli kameny a lahve. Někteří lidé oblast přirovnali k „bojové zóně”. Policie poté uvedla, že nedošlo k žádnému zatčení nebo významným incidentům.

V arizonském Phoenixu Trump zkritizoval média za to, že zkreslila jeho prohlášení k nedávným násilnostem vyvolaným demonstrací krajní pravice v virginském Charlottesvillu.

Trump dále naznačil, že chce omilostnit bývalého šerifa Phoenixu Joea Arpaia, který byl shledán vinným z pohrdání soudem. Šerif v roce 2013 navzdory soudnímu zákazu organizoval dopravní kontroly cíleně zamířené proti přistěhovalcům. V říjnu má být vynesen rozsudek, Arpaiovi hrozí půlroční vězení.

Prezident ke shromážděnému davu uvedl, že Arpaio „bude v pořádku“ a že milost nevydá dnes, protože nechce vyvolávat kontroverze. Starosta Phoenixu Greg Stanton před týdnem vyzval Trumpa, aby cestu do města kvůli tragickým událostem v Charlottesvillu odložil. Uvedl také, že milost pro Arpaia, pokud ji oznámí ve Phoenixu, jen vyvolá další neklid.

Reklama

Související témata:

Doporučované