Hlavní obsah

Demonstrace schvaluje třetina lidí, protesty v Hongkongu a ruský reaktor pro Česko?

Večerní zprávy 9. června 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

01:08 Demostrance podporuje třetina lidí

Přibližně třetina lidí podporuje demonstrace proti premiérovi Andreji Babišovi. Vyplývá to z průzkumu Median pro Českou televizi, kterého se tento týden zúčastnilo 801 lidí. Organizátoři demonstrací požadují demisi Babiše a ministryně spravedlnosti Marie Benešové.

03:28 Piráti chtějí vysvětlení od ČSSD a ANO

Piráti budou dál jednat s ČSSD a budou od ní chtít zjistit, jaké má strana další důvody k podpoře koaliční vlády s hnutím ANO. Pokud se také nedočkají vysvětlení problémů kolem podezření na střet zájmů premiéra Andreje Babiše a čerpání evropských dotací, navrhnou hlasování o nedůvěře vládě. České televizi to řekl předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

04:53 Kiskova firma zamotaná do kauzy Pražské plynárenské

Policie prověřuje stamilionové obchody společnosti Pražská plynárenská, kterou ze sta procent vlastní hlavní město. Stíhá už jednoho člověka za krácení daní se škodou 200 milionů. Na transakce společnosti přitom v té době dohlíželi politici hnutí ANO a brali za to milionové odměny.

06:36 Památník rodičům „Wintonových“ dětí někdo poničil

Dva roky starý památník věnovaný rodičům Wintonových dětí na pražském Hlavním nádraží někdo v noci na dnešek poškodil. Zobrazuje obtisknuté ruce rodičů a dětí na dveřích vlaku jako upomínku na jejich loučení v roce 1939. Právě skleněná část památníku je nyní prasklá. Policie případ vyšetřuje jako poškození cizí věci. Škoda zatím nebyla vyčíslena.

07:00 Most přes Novomlýnské nádrže v havarijním stavu

Řidiči, kteří o prázdninách pojedou autem z Moravy na dovolené k moři, musejí počítat s komplikacemi. Most přes Novomlýnské nádrže je v havarijním stavu, začne tam fungovat úsekové měření. Příští rok bude ještě hůř. Silnici do Rakouska úplně uzavřou.

09:17 Jaklův konflikt v metru

K incidentu, který se na konci května stal v pražském metru a který mediální radní Ladislav Jakl popsal jako politicky motivovaný útok na svou osobu, nyní promluvil i devětadvacetiletý Daniel R., který se sám na policii přihlásil. Podle jeho tvrzení se skutečně dostal do konfliktu s Jaklem, nicméně fyzicky ho prý první napadl právě politik, který kandidoval za SPD. Mladík přiznává, že konflikt vyprovokoval slovním napadením na adresu Jakla, ten ho pak měl udeřit pěstí. Policie nyní studuje záznamy z kamer v metru a hledá k incidentu další svědky.

10:02 Obří protesty v Hongkongu

Stovky tisíc lidí v ulicích Hongkongu protestovaly proti nechtěnému zákonu o vydávání podezřelých osob do Číny. Návrh novely předložila tamní vláda, podle protestujících podkopává autonomii regionu.

11:07 Ruský reaktor pro Česko?

O jadernou zakázku v Česku se uchází šest zahraničních firem. Zájem o stavbu reaktorů, které chce vláda umístit do Dukovan, má i ruská firma Rosatom. Nyní nabízíme pohled do jaderné elektrárny, kde Rusové dokončili práci na dvou reaktorech, které nyní Česku nabízejí. Do Petrohradu se vydal náš reportér Václav Dolejší.

Reklama

Doporučované