Hlavní obsah

Demonstranti požadují demisi premiéra a chystají největší protest od listopadu 1989

Milion chvilek pro demokracii.Video: ČTK

 

Reklama

Na úterní demonstraci vystoupí ředitel Transparency International David Ondráčka, zakládající člen Unie daňových poplatníků ČR David Hubal, spoluorganizátor protestů Za slušné Slovensko Juraj Šeliga, herečky Barbora Hrzánová a Jitka Čvančarová, muzikant Mário Bihári nebo skupina Buty.

Článek

Úterní demonstrace na pražském Václavském náměstí bude požadovat vedle odchodu ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO) také demisi premiéra Andreje Babiše (ANO). Iniciativa Milion chvilek ozvučí i spodní část náměstí, očekává se až 100 000 protestujících. Podle organizátora Mikuláše Mináře půjde o největší protesty v České republice od listopadu 1989.

„Budeme požadovat už nejen demisi Marie Benešové, ale také demisi trestně stíhaného premiéra Andreje Babiše. Máme toho dost!“ píše se na facebookové události, která úterní demonstraci svolává. Na úterní demonstraci organizátoři oznámí místo a přesný čas příštího protestu, který má proběhnout 11. 6. za předpokladu, že do té doby premiér neodstoupí. Na Václavské náměstí už se totiž podle nich lidé příště nevejdou.

„Evropská komise nám auditem dala za pravdu, že celý koncept svěřenských fondů byl pouze na oko. Andrej Babiš celou dobu lhal, že vyřešil střet zájmu, a získával nekontrolované výhody po celou dobu, co v politice je," řekl na tiskové konferenci před demonstrací ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka. Podle něj je audit také důkaz o selhání českých institucí, které kontrolují čerpání dotací.

Na úterní demonstraci vystoupí například ředitel nevládní organizace Transparency International David Ondráčka, zakládající člen Unie daňových poplatníků ČR a specialista na postupy ministerstva financí David Hubal, spoluorganizátor slovenských protestů Za slušné Slovensko Juraj Šeliga, herečky Barbora Hrzánová a Jitka Čvančarová, muzikant Mário Bihári a skupina Buty. Hymnu zazpívá Hana Ulrychová.

V protest proti Babišovi se proměnila už demonstrace na Václavském náměstí před dvěma týdny. Kritici mu ve vystoupeních z pódia vyčítali střet zájmů, kterým se zabývají i instituce Evropské unie, trestní stíhání v případu Čapího hnízda, dotace pro jeho někdejší firmu Agrofert i údajnou spolupráci s komunistickou Státní bezpečností (StB). Lídr protivládních demonstrantů Mikuláš Minář vyzývá Babiše k televiznímu duelu. Babiš to odmítá, podle Mináře se pravděpodobně obává porážky, protože své kroky nedokáže obhájit.

Výchozím důvodem k demonstracím bylo jmenování Benešové ministryní spravedlnosti. Spolek Milion chvilek požaduje její odchod z funkce a jmenování nezávislého ministra. Politici by podle něj měli zahrnout do zákonů sedm pojistek pro nezávislost justice. Spolek se obává zásahů do justice v době, kdy policie podala návrh na obžalobu Babiše z podvodu při získání dotace na konferenční a rekreační areál Čapí hnízdo. Benešová i Babiš ale odmítají, že by narušení nezávislosti justice hrozilo. Benešová minulý týden uvedla, že se s protesty naučila žít.

Prezident Miloš Zeman v polovině května uvedl, že na demonstracích vystupují „podivné zjevy“, které představují skupinu lidí poražených v minulosti ve svobodných volbách. „Teď se snaží prostřednictvím těchto demonstrací mobilizovat svoje stoupence vůbec ne kvůli Marii Benešové, ale kvůli tomu, aby šli k eurovolbám,“ řekl. Protesty podle něj financují neziskové organizace, které přitom čerpají peníze ze státního rozpočtu.

Reklama

Doporučované