Hlavní obsah

Demonstranti naházeli bomby na budovu soudu, rozlítil je zamítavý verdikt

Venezuelské demonstrace pokračují.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Ve Venezuele už pár měsíců probíhají protesty proti autoritářskému prezidentovi Nicolási Madurovi.

Článek

Benzinovými bombami zaútočili demonstranti na východě Caracasu na budovu soudu. Exploze poškodily také banku, ve stejném objektu se nachází i mateřská škola.

Vlna násilí vypukla ve Venezuele poté, co soud zamítl návrh zákona státní zástupkyně Luisy Ortegy Díazové. Zákon by zabraňoval prezidentovi země Nicolási Madurovi úpravu ústavy a posílení své moci.

Maduro koncem května podepsal dokument o zřízení tzv. ústavního shromáždění. To má nově mít poměrně klíčové pravomoce jako například rozpuštění veřejné moci či vyhlášení voleb.

Madura jeho političtí odpůrci obvinili, že se těmito změnami snaží pouze o posílení své moci a chce si zajistit znovuzvolení v prezidentských volbách. Sám Maduro však zřízení ústavního shromáždění odůvodňuje tím, že je nezbytné k řešení venezuelské trojciferné inflace a nedostatku jídla či léků.

Masivní demonstrace po celé zemi mají jediný cíl, a to sesazení prezidenta Madura. Venezuelská policie tlumí násilnosti slzným plynem a gumovými projektily. Za poslední dva měsíce si demonstrace vyžádaly nejméně 68 obětí, další tisíce lidí byly zraněny.

Reklama

Doporučované