Hlavní obsah

Horko v Praze: Policie na protestech zadržela 17 lidí, včetně poslance Volného

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Poslanec Lubomír Volný na demonstraci, po které byl zadržen.

Reklama

aktualizováno •

Na nedělní demonstraci na Václavském náměstí policie pustila jen stovku lidí, lidé protestovali i na Staroměstském náměstí. Policie v regionech nenechala vyjet několik autobusů s demonstranty.

Článek

Odpůrci roušek a dalších protiepidemických opatření dnes demonstrovali v Praze. Jejich ohlášené akce na Václavském a poté Staroměstském náměstí neměly dlouhého trvání. Část demonstrantů se pak odpoledne vydala na Petřín a poté zpět na Staroměstské náměstí, kde je policie vyzvala k rozchodu. Následný pokus několika desítek demonstrantů proniknout na Václavské náměstí překazili policejní těžkooděnci, kteří jim zatarasili obousměrně cestu v ulici Na Příkopě a ze zhruba padesátimetrového úseku je postupně propouštěli po prokázání totožnosti.

„Z důvodu neuposlechnutí výzvy úřední osoby a nerespektování vládních nařízení policisté v ulici Na Příkopě omezili na osobní svobodě desítky osob,“ uvedla policie na twitteru. V souvislosti s protesty policisté podle jejich mluvčího Jana Daňka do 15:00 zajistili 17 lidí kvůli přestupkům. Patřilo k nim omezení počtu účastníků demonstrací nejvýše na 100 osob nebo zakrytí nosu a úst rouškou či respirátorem.

+13

Jedním ze zadržených byl poslanec Lubomír Volný (dříve SPD), který organizoval první z demonstrací. Potvrdil to na svém facebooku, důvod zadržení nekomentoval. „Jsem v pořádku, jsem na svobodě,“ uvedl jen.

Ministr vnitra Jan Hamáček řekl pro CNN potvrdil, že policie Volného zadržela. „Mám informace, že byl pan poslanec zajištěn poté, co opakovaně odmítl použít roušku,“ řekl Hamáček.

Policejní opatření platila na Václavském náměstí, kam na 13:00 svolala demonstraci iniciativa My společně. Policie rovněž náměstí uzavřela a do prostoru ohraničeného červeno-bílými zátarasy pustila jen stovku účastníků, což je nyní povolený počet lidí při shromážděních, a občany, kteří v dané oblasti bydlí. Organizátor zhruba po deseti minutách akci ukončil.

Ještě kratší trvání měla demonstrace na Staroměstském náměstí, která byla ukončena krátce po zahájení ve 14:00. Toto shromáždění, které pořádala iniciativa Chcípl PES, podle policie rozpustil magistrátní úředník „z důvodu překročení stanoveného počtu účastníků shromáždění“. Jeho účastníci se poté vydali na Petřín a následně zpět na Staroměstské náměstí, kde je policie vyzvala k rozchodu.

Policisté v neděli ráno a dopoledne zastavili několik autobusů s demonstranty na několika místech v republice. Server iDNES.cz upozornil na několik autobusů na Karvinsku, podobné případy policisté zaznamenali i v Brně a Plzeňském kraji.

Žádný z autobusů policie za hranice okresu pokračovat nenechala. Vicepremiér Hamáček již dříve řekl, že účast na demonstraci není důvod pro opuštění okresu.

Obcházení nařízení

Lidé v autobusech na Karvinsku se údajně chtěli vymluvit na to, že jedou na výběrové řízení. „Policie nám řekla, že pozvánky na výběrové řízení asistenta poslance neuznává a že předpokládá, že obcházíme vládní nařízení zakazující vycestování z okresu,“ řekl serveru jeden z účastníků.

Jihomoravští policisté na hranici Brna-venkov kontrolovali autobus, který nebyl linkový. Nakonec nepřekročil hranici okresu. „Nikdo z cestujících nesplnil podmínku, aby mohl překročit hranice okresu. Policisté jim to vysvětlili, otočili se a jeli zpět,“ uvedl mluvčí policie David Chaloupka. Kam vozidlo mířilo a jaké důvody cesty uváděli cestující, mluvčí nesdělil.

Na demonstraci proti vládním opatřením do Prahy mířil také autobus, který monitorovala policie z Plzeňského kraje. Autobus jel z Kralovic, podle mluvčí policie Ivany Jelínkové do něj ale nikdo nenastoupil. „Policie měla vytipované zastávky, na některých nebyla žádná osoba, na některých pár osob bylo, ale do autobusu nikdo nenastoupil, tudíž k žádnému porušení vládních opatřeních nedošlo,“ řekla Jelínková.

Od 1. března smějí lidé opouštět území okresu, kde mají trvalý pobyt nebo bydliště, jen ze zásadních důvodů, jako jsou například cesta do zaměstnání či k lékaři. Podle platných vládních koronavirových opatření je možné pořádat veřejná shromáždění do 100 lidí ve skupinách po nejvýše 20 lidech a při zachování rozestupů mezi skupinami alespoň dva metry.

Reklama

Doporučované